Smaklöst i rymden

Tyngdlösheten är svår för både mat och mage

1 av 3 | Foto: MATS STRAND
Äter rymdyoghurt Christer Fuglesang och Kajsa Ohlson provsmakar "färsk" rymdyoghurt - på jorden. I februari 2006 ska Fuglesang äntligen ut i rymden efter tretton års väntan.

Drömmer du om att bli astronaut?

Njut av livet på jorden! För livet i rymden är ingen dröm:

Rymdsjuka, urkalkat skelett och ... smaklös mat.

På astronauternas meny står förvisso läckerheter som Chicken à la king, sparris och chokladpudding. Det finns över 300 rätter på Nasa:s

lista över godkänd rymdmat och dryck.

Men " det mesta i tyngdlöshetens skafferi är frystorkat. Eller konserverat.

- Vi äter mat som är specialbehandlad för att hålla länge, vara lättlagad och spara vikt på rymdfärjan, säger astronauten Christer Fuglesang till Aftonbladet.

I rymden smakar allting annorlunda. Ingen vet varför smaken förändras i tyngdlöshet, men en förklaring kan vara att luften står stilla och inte sprider lukterna.

Dessutom har luktmolekylerna svårt att smita ut ur vakuumförpackningarna.

Tillsätt lite vatten " och ät

En nybryggd kopp rykande het espresso " är bara frystorkat pulver i en tunn metallfolie, som fästs på overallen med kardborreband för att inte sväva bort. Christer Fuglesang och hans astronautkolleger tillsätter varmt vatten och suger sen i sig kaffet med sugrör.

På samma sätt är all mat välförpackad, med ett enkelt recept på påsen: "tillsätt 50 ml" - på både engelska och ryska.

-Om man vill ha varm mat, använder man varmt vatten. Men det finns också ett litet pentry med en liten ugn ombord på ISS, säger Christer Fuglesang.

Flytande salt och peppar sprutas in i de täta förpackningarna efter tycke och smak. Allt är portionsförpackat. Kylskåp saknas. Blir det några rester slängs de.

Hela tiden är det extremt viktigt att ingenting hamnar utanför munnen. Smulor och vätskedroppar som svävar omkring fritt kan ställa till oreda i någon viktig apparat.

Bröd är ett gissel. Tortillas är bäst.

Jo, mathållningen verkar en smula besvärlig och trist.

Å andra sidan är det få astronauter som vill äta de första dagarna - på grund av rymdsjukan.

Hållbarhet - två år

- Många blir illamående och kräks i början. Tyngdlösheten gör att magen inte tyngs ner som vi är vana vid, utan tarmarna svävar i oordning. Man måste tvinga i sig mat, säger Christer Fuglesang.

Men rymdkosten kanske blir lite skojigare i framtiden. Svenska Arla har arbetat med att ta fram mjölkprodukter för Nasa i fyra år.

-Astronauter är ingen stor målgrupp, men det är spännande och innovativt och ger oss ny kunskap, säger Kajsa Ohlson, projektledare på Arla Foods Innovation.

Framför allt har de arbetat med arom och konsistens. Hittills har de tagit fram fem smaker av flytande yoghurt som är hållbar i två år tack vare värmebehandlade vakuumförpackningar.

- Mejeriprodukter med mycket kalcium är bra rymdmat eftersom skelettet urkalkas i tyngdlöshet.

När Aftonbladet provsmakar blåbär/hallon tillsammans med Christer Fuglesang konstaterar vi att den är något klumpigare än vanlig yoghurt. Och något sötare.

- Söta och kryddiga rätter är mest populära i rymden eftersom smakerna blir sämre i tyngdlöshet, säger Kajsa Ohlson.

Hem till jorden igen

Rymdmenyn

Frukost

Lunch

Middag

Rymdstationen – ett fredsprojekt

ISS och jorden.

Eva Barkeman

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden