al-Qaidas ”man i Europa” gripen

NYHETER

Mustafa Setmarian Nasar misstänks ligga bakom terrorattacken mot Madrid

1 av 2 | Foto: ap
Mustafa - som han ser ut i dag.

En av toppmännen inom al-Qaida har gripits, enligt en amerikansk källa.

Mustafa Setmarian Nasar beskrivs som en man med kontakter inom såväl terrorrörelsens träningsläger i Afghanistan som extremistiska nätverk i Europa.

Han misstänks vara en av hjärnorna bakom attentatet mot ett tåg i Madrid 2004.

Mustafa Setmarian Nasar har kallats ”al-Qaidas ambassadör i Europa”. Enligt CNN, som i dag rapporterar om gripandet, är han från Syrien men har även spanskt medborgarskap. Han tros ha bott i Storbritannien, och ska också ha arbetat som instruktör i al-Qaidas träningsläger för terrorister i Afghanistan i slutet av 1990-talet.

”Greps i Pakistan”

Den anonyma källan, en tjänsteman inom det amerikanska rättsväsendet, uppger att Nasar greps redan i november förra året. Gripandet skedde i Pakistan, och Nasar uppges ha lämnats över till amerikanska myndigheter. En högt uppsatt källa inom underrättelsetjänsten i Pakistan säger till nyhetsbyrån AP att Nasar flögs från Pakistan till en för honom okänd destination ”för en tid sedan”.

– Jag vet bara att han inte är här. Men jag vet också att myndigheterna i Syrien har begärt att få honom utlämnad, säger källan, som även han vill vara anonym med tanke på att ärendet är så pass känsligt.

Bomber på tåg

Mustafa Setmarian Nasar misstänks vara en av hjärnorna bakom terrorattentatet i Madrid 2004. 191 människor dödades när ett antal bomber exploderade på flera olika tåg.

Fram till nyligen efterlystes Nasar på den amerikanska regeringens hemsida. Den som lämnade intressanta tips om honom erbjöds enligt CNN en belöning på fem miljoner dollar - motsvarande drygt 35 miljoner svenska kronor.

Informationen om honom är nu bortplockad från sajten.

Tidigare:

Mia Carron