Bush: stoppa våldet

Foto: USA:s president George W Bush mötte Jordaniens kung Abdullah i Vita husets ovala rum under onsdagen. Efter mötet uppmanade Bush världens ledare att stoppa våldet i Muhammed-teckningarnas spår.
NYHETER

Bush uppmanar världens regeringschefer att stoppa våldet som följt på publiceringen av Muhammed-teckningarna.

I Danmark dementerade Jyllands-Posten bestämt att det fanns planer på att samarbeta med en iransk tidning om nya karikatyrer - av Förintelsen.

USA:s president George W Bush träffade på onsdagen Jordaniens kung Abdullah i Washington. Samtalet handlade bland annat om det dödliga våld som blossat upp efter publiceringen av Jyllands-Postens Muhammed-teckningar.

"Skydda diplomaterna"

Efter mötet uppmanade Bush ledare i hela världen att stoppa våldet i teckningarnas spår och istället uppträda respektfullt.

- Skydda egendom och livet på de oskyldiga diplomater som tjänar sina länder utomlands, sa Bush.

- Vi motsätter oss våld som ett sätt att uttrycka missnöje över vad som trycks i den fria pressen.

Kung Abdullah menade att publiceringen av bilderna inte gick att försvara.

- Med all respekt för den fria pressen - allt som förtalar profeten Muhammed, frid vare med honom, eller på annat sätt angriper muslimers känslor måste fördömas, sa Abdullah.

- Men de som protesterar måste uttrycka sina åsikter på ett genomtänkt, vältaligt och fredligt sätt.

Nya karikatyrer

Samtidigt tog krisen i Danmark en ny vändning på onsdagen.

Tidningen Jyllands-Postens kulturchef Flemming Rose gick då ut och sa att man planerade att trycka nya karikatyrer - med Förintelsen som tema.

Samarbetet skulle ske med en iransk tidning.

- Min tidning håller på att etablera kontakt med den iranska så att vi kan trycka karikatyrerna samma dag, sa Rose till CNN.

Tidningens chefredaktör dementerar bestämt att det finns några planer på att karikera Förintelsen - ännu mindre att det skulle ske i samarbete med en tidning i Iran.

- Uppgiften bygger på en feltolkning av kulturchefens uttalande, skriver tidningen på sin hemsida.

Tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Carsten Juste understryker att Jyllands-Posten under inga omständigheter kommer att publicera Förintelse-bilder från en iransk tidning.

Caroline Olsson