Socialstyrelsen: Farligt för ägg- och hönsuppfödare

NYHETER

”Man ska undvika all kontakt med döda fåglar”

– Det är väntat att fågelviruset ska komma till Sverige, säger Kjell Asplund, generaldirektör på Socialstyrelsen till aftonbladet.se.

– Men man ska komma ihåg att det handlar om en influensa bland fåglar. Är det farligt för någon så är det främst ägg- och hönsuppfödare som är i riskzonen, säger han.

Så sent som på tisdagen gick representanter för Jordbruksverket och Socialstyrelsen ut i en debattartikel och varnade för att fågelinfluensaviruset kunde nå Sverige redan i vår.

Det tycks nu vara ett oundvikligt faktum.

– Det finns en stor beredskap för det här, Jordbruksverket har god beredskap och Arbetsskyddet likaså, säger Kjell Asplund.

Finns det anledning att råda allmänheten?

– Det skulle i så fall vara att man ska undvika all kontakt med döda fåglar man kan stöta på i naturen. Samtidigt ska man komma ihåg att de människor som smittats har haft mycket mer än bara någon enstaka kontakt med smittade fåglar.

Åtgärder redan i morgon

– Det vi överväger är skyddsåtgärder redan i morgon (onsdag), säger Mats Persson, generaldirektör på Jordbruksverket, till TT.

Han uppger att verket nu väntar på information och bekräftelse från Tyskland. När dessa kommer skulle skyddsåtgärderna, säger Persson, kunna bestå av att en omedelbart gällande föreskrift utfärdas om att alla höns och andra tamfåglar måste hållas instängda och/eller matas under tak.

– Vi kan köra igenom det redan i morgon, säger Persson.

Han uppger att föreskriften troligen initialt kommer att gälla för Götaland – eftersom svanarna hittats vid Rügen, tio landmil från Sverige.

Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, säger till aftonbladet.se att beredskapen för människor inte förändras av det inträffade.

– Det är jordbruksverket som har bollen nu och frågan rör besättningarna av tamfåglar. Vi ändrar inga rutiner utan tycker att vi har det mesta på plats, säger Tegnell.

Läs också:

Robert Triches, TT