Grattis Paddan 50

1 av 2 | Foto: Värmländsk padda Sophie och Harald Trevrinus åkte från Värmland med sin blanka Citroën DS för att vara med på Champs-Élysées i Paris när paddan firades.
NYHETER

PARIS

I går firades 50-årsjubileum för den legendariska bilmodellen Citroën DS, även kallad paddan.

1 600 veteranbilar från hela världen

tutade sig genom Paris centrum i en lång parad.

Svenska Harald och Sophie Trevrinus från Nykroppa i Värmland, med sin DS 20 Break av 1974 års modell, har kört i två dygn för att få vara med om det stora mötet.

Rekord

- Det här är helt fantastiskt. När vi firade jubileet i Karlskrona i somras var vi 23 bilar och det var rekord, säger Harald Trevrinus som är medlem i den svenska DS-klubben.

Den slitstarka franska bilen började tillverkas i oktober 1955 och med i paraden fanns det brandbilar, taxibilar, ambulanser och gangstervarianter med kulhål i. Kända från tv-serien med kommissarie Maigret.

Gatorna fylldes

Av de 1,5 miljoner exemplar som har tillverkats av bilen genom åren hade 1 600 hittat tillbaka till Paris i går.

Gatorna längs med paradvägen fylldes av nostalgiska nyfikna. En doft av ofiltrerade avgaser följde veteranerna från Triumfbågen genom hela centrum fram till Eiffeltornet.

-Vi sover över i bilen när vi är här, och det fungerar hur bra som helst. Det är något väldigt speciellt att äga en padda, säger Sophie Trevrinus.

Nikolai Jakobsen