Rymmaren får 200 000 i skadestånd

Publicerad:
Uppdaterad:

Dömd våldsman får pengar för sitt lidande

Azad, en 19-årig kille som rymde med dubbelmördaren Eddie Jönsson från ett ungdomshem, har fått 200000 kronor av staten.

Han får pengarna för lidande.

Azad dömdes i tingsrätten till åtta års fängelse för mord men friades i hovrätten.

Eftersom Azad satt oskyldigt häktad har justitiekanslern bestämt att han ska få 200000 kronor.

Det lustiga är att Azad redan var dömd till ett år för väpnat rån.

21-åring mördad Här i stadsdelen Gränby i Uppsala mördades i juli förra året en 21-årig man. En 19-årig man satt häktad för brottet.
Foto: ANDREAS NORD
21-åring mördad Här i stadsdelen Gränby i Uppsala mördades i juli förra året en 21-årig man. En 19-årig man satt häktad för brottet.

Han gick hemma i Uppsala och väntade på att få börja avtjäna straffet när han greps för det som media kallade Gränbymordet. En bekant till Azad dödades med nio skott i huvudet och två i kroppen.

Advokat Curt Sandström föreslog att Azad skulle få börja avtjäna straffet för rånet i stället för att vara häktad. Då skulle han ändå vara inlåst under mordutredningen. Men det gick inte. Lagen tillåter inte att sluten ungdomsvård blandas ihop med häktningar.

Vittnet backade

Polisen hade ett nyckelvittne som först pekade ut Azad som mördaren men som sedan inte kunde säga vem som skjutit. Svea hovrätt friade därför Azad. 27 december förra året öppnade häktespersonalen celldörren och sa att han var fri.

Azad blev, säger hans advokat, "chockad". Han trodde ju att han ändå skulle sitta av straffet för väpnat rån.

Tacksam lämnade han häktet.

Azad flög till Kurdistan eftersom han var rädd att vänner till den mördade skulle hämnas, trots att hovrätten hade friat honom.

Sattes på ungdomshem

Kurdistan var dock obehagligt. Mycket vapen och osäkra städer. Azad for till Gran Canaria i stället.

Under tiden letade polisen i Uppsala efter honom. Azad hade ju rymt från sitt straff.

Vid ett tillfälle ringde Azad till spaningsroteln och sa att han var i Spanien.

Han höll också kontakt med sin advokat. Han gav advokaten i uppdrag att begära skadestånd för häktningen. 29 juni lämnade Sandström in skrivelsen till justitiekanslern. "Inspärrningen torde för all framtid avsatt synnerligen smärtsamma spår", skrev Sandström.

Ett par veckor senare ringde Azad till polisen och sa att han tänkte komma hem för att avtjäna sitt straff.

Han sattes på Råby ungdomshem utanför Lund. Azad vantrivdes från första stund. Han fick inte ha sin klocka och guldkedja på sig, enligt advokat Sandström.

Han rådde sin klient att söka förflyttning till Sundbo ungdomshem utanför Fagersta.

Azad ordnade förflyttningen genom att slå en stol i huvudet på en vårdare. Då överfördes han till Sundbo och sattes på samma avdelning som dubbelmördaren Eddie Jönsson.

Drog kniv

Azad kom till Sundbo på eftermiddagen den 12 augusti. Söndagen den 14 satte han ett skarpslipat tandborstskaft mot halsen på en vårdare. Azad, Jönsson och ytterligare en intagen tvingade till sig en förskärare och nycklarna ut från avdelningen.

Tre vårdare skyndade dit från en annan avdelning. De åkte i en privat bil, en Skoda Octavia.

De hade så bråttom ut ur bilen att förardörren lämnades öppen, med nycklarna i och motorn på.

Dömdes till två år

I dörren mötte de rymlingarna som tyckte det var toppen att en bil väntade med motorn i gång. De satte sig i Skodan och körde i väg.

De greps efter ett dygn. Azad hade arrangerat rymningen för att han ville ha fängelse. Det är friare i fängelse än på ett slutet ungdomshem. Eddie Jönsson ville också ha fängelse.

Azad dömdes till två år och tre månader, Jönsson fem och ett halvt år.

Fyra dagar efter domen fick Azad veta att justitiekanslern tilldelar honom 200000 kronor för det lidande han utstod när han satt oskyldigt häktad.

Advokat Sandström har rått sin klient att köpa aktier.

Ja, det var historien bakom en TT-notis förra veckan: "Friad får skadestånd".

Fotnot: Azad är ett fingerat namn.

Peter Kadhammar

Publicerad: