Bush: Vi har slagit tillbaka al-Qaida

NYHETER

”Tre nya attacker i USA stoppade”

Washington

Sedan 11 september 2001 har USA tre gånger hindrat al-Qaida att genomföra terrorattacker på amerikansk mark och avstyrt ytterligare ett halvdussin attentat på annat håll, uppgav president GeorgeW Bush på torsdagen.

I ett tal i Washington gav den amerikanske presidenten starkt intryck av att vilja leva upp till bilden av sig som en garant för nationens säkerhet; den ställning han hade i opinionen under den första tiden efter attackerna mot New York och Washington men som han allt mer har förlorat efter invasionen i Irak 2003.

Några exempel på vilken sorts attentat som den amerikanska säkerhetstjänsten skulle ha omintetgjort gav han dock inte, och hans presstalesman förklarade att det mesta är hemligstämplat.

Smutsig bomb

Ett av fallen ska dock ha gällt amerikanen José Padilla, som enligt vitahustalesmannen Scott McClellan misstänks för att i samråd med al-Qaida ha planerat att spränga hyreshus, hotell och bensinstationer samt att försöka detonera en radioaktiv, ”smutsig” bomb.

Ett annat gäller lastbilschauffören Iyman Faris som ska ha erkänt att han på al-Qaidas uppdrag försökt att bland annat spränga Brooklyn Bridge i New York.

Bushs politiska motståndare var inte imponerade. Senator Edward Kennedy tyckte att det var dumt av presidenten att ”skryta öppet” om hur man omintetgjort al-Qaidas planer.

– Hans kom-igen-då-attityd har inte fungerat, och den sortens uttalanden riskerar bara att sporra al-Qaida till att anstränga sig ännu mer, sade Kennedy.

TT-AFP