Pengarna dubblades

NYHETER

På två timmar skänkte tusen personer 1,7 miljoner kr

Foto: Alla bär ansvar ”Alla vuxna som ser ett barn fara illa måste gripa in”, säger Kristin Kaspersen som ledde galan i TV4.

Aldrig mera Bobby.

Det var mottot för Aftonbladets insamling tillsammans med Rädda barnen och TV 4.

När kampanjen i går avslutades med en tv-gala hade svenska folket totalt skänkt nästan fyra miljoner.

Över tusen svenskar bestämde sig i går kväll för att hjälpa barn som far illa.

Under en dryg timme strömmade 1,7 miljoner kronor in till Aftonbladet och TV 4:s insamling till förmån för Rädda Barnen.

Varje år får ett 70-tal barn som varit utsatta för sexuella övergrepp eller misshandel i hemmet hjälp av Rädda Barnens psykologer vid deras barnkriscentrum i Sundbyberg.

Får psykologhjälp

Ännu fler får varje dag råd och stöd via jourtelefonen eller mejl.

-Pengarna går till att ge psykologhjälp till barn, att stötta vuxna på telefon via vår föräldralinje och att driva opinionsarbete kring barns rättigheter, säger Carolina Överlien, programhandläggare på Rädda Barnen.

I går avslutades Aftonbladets och TV4:s kampanj med ett direktsänt insamlingsprogram i TV4.

"Fått upp ögonen"

Under knappt två timmar ökade intäkterna från 1,8 miljoner kronor till drygt 3,5 miljoner - pengar som Rädda Barnen öronmärkt för att ge de barn som vuxenvärlden svikit allra mest den hjälp de behöver.

tv-profilen Kristin Kaspersen höll i insamlingsprogrammet:

-Vi har börjat få upp ögonen för den här frågan nu. Det viktigaste är att vi förstår att alla vuxna bär ett ansvar att se barn som far illa och gripa in.

Partierna enade

I direktsändningen i går medverkade representanter från samtliga riksdagspartier. Alla var rörande överens om att samhället måste bli bättre på att ta hand om barn som far illa, men justitieminister Thomas Bodström var den enda som gav ett tydligt vallöfte för att förbättra för barn som utsatts för våld och övergrepp:

-Vi ska ha barnahus dit utsatta barn kan komma i samtliga län i hela landet.

SÅ GÖR DU FÖR ATT HJÄLPA BARNEN

Anna Bengtsson