AIK-stjärnor städar för att få lira hockey

NYHETER

- men det behöver inte herrlaget göra

Här går en av Sveriges mest framgångsrika idrottare -och städar för att få spela ishockey.

Så är läget för svensk damidrott år 2006.

Foto: städningen ett måste Danijela Rundqvist och hennes lagkompisar städar på Restaurangernas dag i Kungsträdgården i Stockholm. "Vi är helt beroende av de här städjobben", säger hon.

-Det är en dröm att få idrotta på samma villkor som killarna, säger OS-silvermedaljören och Europamästaren Danijela Rundqvist.

Tog OS-silver

Danijela Rundqvist är forward i svenska ishockeylandslaget. Helt nyligen tog de OS-silver genom att besegra USA i semifinalen.

I klubblaget AIK är hon en ledande spelare tillsammans med landslagsprofiler som Kim Martin, Katarina Timglas och Pernilla Winberg.

"Vi är helt beroende"

AIK hör till den absoluta toppen bland de svenska klubblagen och är regerande Europamästare.

Trots detta arbetar

AIK:s hockeydamer som sophämtare på Restaurangernas dag i Kungsträdgården. De plockar skräp och tömmer soptunnor.

-Vi gör det för att få in pengar till laget. Vi är helt beroende av de här städjobben, ersättningen utgör halva vår budget, säger Danijela Rundqvist.

Herrar har det bättre

Trots att AIK:s ishockeydamer gjort betydligt bättre idrottsliga resultat än herrlaget, som tragglar i den näst högsta divisionen, är situationen en helt annan. Herrlaget behöver inte plocka sopor för att få spela hockey.

-Nej, men de var med och jobbade som scenbyggare när Robert Wells uppträdde på Råsunda förra året, säger Lars-Erik Sandhgren, försäljnings- och marknadsansvarig för AIK Hockey.

Svagt sponsorstöd

Orsaken till damhockeyns fattigdom är bristande publikintresse, vilket leder till svagt stöd från sponsorerna.

-Vi får till exempel själva betala för skridskor och klubbor. Och för resorna till bortamatcher, säger Danijela Rundqvist.

Vill ha spons för båda

På AIK:s kansli säger man sig arbeta med problemet.

-Vi försöker få till sponsorsavtal som gäller för BÅDE damlaget och herrlaget, så att damlaget kan få hälften av pengarna, säger Lars-Erik Sandh-gren.

Olle Castelius