Svensk fängslad i Syrien

NYHETER

Försvunnen svensk-irakisk politiker uppges sitta i fängelse i Damaskus

En svensk-irakisk politiker som varit försvunnen i Syrien i över ett år uppges sitta fängslad i huvudstaden Damaskus.

– Han har ringt till sin familj i Stockholm, säger kurdiske aktivisten Kurdo Baksi till aftonbladet.se.

Mannen har bott i Sverige i över 20 år, senast i en förort i norra Stockholm. Ännu är det dock oklart vad mannen, som är i 55-årsåldern, anklagas för.

Mannen är både svensk och irakisk medborgare. Han var på väg till Irak när han den 31 mars i fjol försvann vid en resa genom Syrien.

Bil till Bagdad

Mannen var högt uppsatt i irakiska kommunistpartiet. När han försvann arbetade han på uppdrag av regeringen i Irak som ekonomisk rådgivare. Genom sitt uppdrag pendlade han till och från Bagdad. Han uppgavs då resa på irakiskt diplomatpass.

Mannen missade sitt plan från Syrien till Bagdad när han flög ner och meddelade hem att alla flygningar var fullbokade. Han talade om att ta en bil till Bagdad. Därefter upphörde kontakterna.

Mannens bror har vid resor till Syrien sökt efter den försvunne och försökt besked om anklagelserna. Sedan mannen försvann har hans fru kommit till Sverige från Irak. Han har också blivit pappa under sin tid i fängelset.

– Jag pratade med hans fru i dag på eftermiddagen. Han har tydligen haft möjlighet att ringa och skriva brev sedan en tid tillbaka, säger Kurdo Baksi, som har engagerat sig i fallet.

”För lama”

Via Kurdo Baksi riktar familjen kritik mot svenska Utrikesdepartementet, som de anser inte ha jobbat tillräckligt hårt med frågan.

– Vi har jobbat med ärendet sedan april förra året, då familjen hörde av sig och sa att han var försvunnen, säger Tobias Nilsson på UD:s pressjour till aftonbladet.se.

Har ni lyckats utreda om han sitter gripen?

– Jag kan inte spekulera i vad som har hänt med honom, utan måste först tala med handläggaren och det kan jag bara göra på dagtid.

UD har kritiserats hårt för att det tog ett drygt halvår innan fängslandet av den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak i Eritrea blev offentligt.

Patrik Andersson, Tomas Bengtsson/TT