Fågelinfluensan har nått Grekland

NYHETER

Grekisk tv: Oklart om de fått den dödliga H5N1-varianten

Statlig tv i Grekland uppger att de första fallen av fågelinfluensan nu nått landet.

Rumänien, där det tidigare konstaterats att fågelinfluensan finns, säger att de inte har några fler fall.

I Grekland väntar man nu på att fåglarna ska testas. Det är ännu oklart om de fått den dödliga H5N1-varianten av fågelinfluensan som sprids till människor, uppger AP.

Grekiska jordbruksdepartementet bekräftade sent måndag eftermiddag att fågelinfluensa av H5-typ har konstaterats hos en kalkon på ön Kios. Den drabbade farmen ligger i nordöst, i ett område som vetter mot turkiska kusten.

Kalkonuppfödaren som endast hade 20 fåglar kontaktade veterinären efter att kalkonerna visat symptom på sjukdomen.

Myndigheterna tog prover på nio kalkoner, samtliga visade sig vara positiva till H5-viruset.

Farmen befinner sig nu i karantän. Inga människor, djur eller fordon får vistas i närheten. Inte heller får ägg, kött eller kadaver flyttas från platsen utan myndigheternas tillstånd, uppger AP.

Döda duvor i Makedonien

Även från Makedonien kommer larmrapporter om massdöd bland fåglar. Enligt tidningen Dnevnik har över 1000 döda höns och kalkoner hittats 20 mil sydväst om Skopje. Och i Tetovo väster om huvudstaden har man hittat mängder av döda duvor. Myndigheterna försäkrar att det inte finns någon anledning till panik. Det var troligen ”vanlig fågelpest”, heter det. Men prover har tagits och nu får man vänta någon vecka på resultatet.

I helgen kom brittiska provsvar som slog fast att viruset som nått Europa är av typen H5N1. Det är det viruset har tagit drygt 60 människor liv – och miljoner fåglar – i Asien.

Ankor i Rumänien

Tre döda ankor som hittats i en rumänsk by visade sig vara bärare av H5N1.

På måndagen meddelade Rumänien att avlivningen av 21000 fjäderfän i Donaudeltat vid Svarta havet var slutförd; det är ett område dit många flyttfåglar söker sig på väg mot värmen i Nordafrika. 424 prover har tagits i deltaområdet men enligt jordbruksminister Gheorghe Flutur finns det inga tecken på fågelinfluensa.

I Turkiet säger myndigheterna att livet håller på att återgå till det normala i det H5N1-drabbade samhället Kiziksa i nordväst. Den karantän som införts sedan viruset upptäckts hos en kalkonbesättning avvecklas den 29 oktober. Inte heller i Turkiet har några nya fall upptäckts.

Sparvar i Thailand

Oron sprider sig ändå i Europa. EU har skickat en expertgrupp till Kiziksa och på tisdagen ska unionens utrikesministrar ha krismöte om fågelinfluensan.

En del regioner tar saken i egna händer. Sydtyska delstaten Bayern har till exempel förbjudit alla fjäderfämarknader och det framförs krav på riksomfattande förbud mot fjäderfäuppfödning utomhus.

I Moskva meddelar jordbruksdepartementet att fågelinfluensa härjar i två samhällen i provinsen Kurgan i västra Sibirien och att det finns misstänkta fall i ytterligare 19 byar, som hålls under uppsikt.

Vilken sorts fågelinfluensa som har utbrutit i Sibirien nämnde inte jordbruksdepartementet.

Hundratusentals fjäderfän har avlivats sedan fågelinfluensan nådde Sibirien i somras. Smittan fördes dit av flyttfåglar från Asien.

Därifrån meddelas att ett nytt utbrott av fågelinfluensa – orsakad av viruset H5N1 – har konstaterats i samhället Ban Khao Ngaem, knappt tio mil väster om den thailändska huvudstaden Bangkok. Sparvar är smittbärare den här gången.

Therese Holmberg, TT