15-åriga Zamira - Tjetjeniens första skönhetsmiss

NYHETER

Den unga brunetten Zamira Dzhabrailova utsågs i dag till Tjetjeniens första skönhetsdrottning någonsin - men det var inte för sin skönhet hon prisades i regeringens pr-kupp.

Hur övertygar man människorna i ett krigshärjat land om att tillvaron är på väg att bli rätt normal ändå? Svar enligt tjetjensk regeringslogik: Man arrangerar en skönhetstävling.

Att kora landets vackraste och mest representabla flicka ”är den bästa symbolen för ett kvalitatvit framsteg längs vägen mot en normal tillvaro i republiken” säger premiärminister Ramzan Kadyrov till ryska nyhetsbyråer i dag.

Myndighetsjury

Juryn i tävlingen bestod av manliga och kvinnliga representanter för landets myndigheter - som bedömde flickornas kunskaper tjetjenska traditioner och matlagning, samt deras sociala konstnärliga förmågor.

Flickornas utseenden kommenterades knappt - och något baddräktsmoment var det inte tal om. Men trots det har arrangemanget kritiserats hårt i landet och flera tävlande har haft svårt att få sina familjers godkännande.

– Det tog lång tid att övertala dem, säger en av en flicka till rysk tv.

För att stilla kritiken bjöd organisatörerna in muslimska präster till repetitionerna. De kunde sedan intyga att inget olämpligt försiggick och först efter deras godkännande fick tävlingen klartecken, rapporterar BBC.

Karin Henriksson