Tuggmotstånd & smak – här slangar du bäst i stan

NYHETER

De har tuggat sig igenom stans utbud för att kora den godaste varmkorven.

Nu har medlemmarna i Korvakademin fällt sin dom.

Och utsett Stockholms tio bästa korvkiosker.

Foto: Här är gänget som tuggat sig igenom varmkorvsutbudet i Stockholm under våren i jakten på det bästa exemplaret. Från vänster: Maud Lindblå, Ella Nilsson, Christina Möller och Bengt Eriksson.

Under våren har de tolv ledamöterna i sällskapet testat wurrar i nästan 100 korvkiosker, allt under största hemlighet.

Bra tuggmotstånd

– Det är lika gott varje gång, försäkrar ordförande Christina Möller, före detta chef för KF:s provkök.

Dagens testobjekt, en klassisk wienerkorv från Nybrogrillen, möts av nöjda miner. Mest nöjd av alla är Bengt Eriksson, pensionerad charkuterist.

– Mmm, den här var fin. Den hade bra motstånd i skinnet.

Tuggmotstånd, smak och hygien är viktiga faktorer när korvexperterna ska utse Stockholms godaste korv. Men även utseendet spelar roll. Den ska vara lagom lång och böjd i båda ändar.

Stockholmarna äter mycket korv, men alla är inte medvetna om kvaliteten. Det är därför Korvakademien finns.

– Det finns mycket bra korv, och vi vill höja varmkorvens status, säger Ella Nilsson, ledamot och vd för Svensk köttinformation.

För lite krut i korven

Men gruppen är inte helt nöjd med resultatet av undersökningen.

– Gatuköken lägger inget krut på korven, säger Maud Lindblå.

Stockholms bästa varmkorv koras i Kungsträdgården den 5 juni.

10 bästa korvarna i Stockholm

Rätt koktemeratur ger godaste wurren

Foto: Sinica Ilic – korvgubbe.

Så här gick testet till

Foto: Bo Gunnefur – korvtestare.

Therese Hansson, Aftonbladet