Publicerad:
Uppdaterad:

Londons hyllade räddningsarbete döms ut

Publicerad:
Uppdaterad:

Åtgärderna efter terrorbombningarna inte tillräckliga

Det hyllade arbetet efter terrordåden i London 7 juli i fjol får nu skarp kritik.
Foto: ap
Det hyllade arbetet efter terrordåden i London 7 juli i fjol får nu skarp kritik.

Det allmänt hyllade kris- och räddningsarbetet i London den 7 juli förra året får hård kritik i en ny rapport.

”Kommunikationer inom och mellan akutorganisationerna höll inte måttet den 7 juli”, fastslår utredningen från en kommitté inom London Assembly, Storlondons ungefärliga motsvarighet till kommunfullmäktige.

Foto: AP

Redan efter en katastrofal tunnelbanebrand vid King's Cross-stationen 1987 kom man fram till att det krävs nya radiorutiner och -system så att räddningsstyrkor kan hålla kontakt även nere i underjorden. I stället litar man numera alltmer till mobiltelefonin – som slogs ut vid 7/7-bombningarna, och dessutom i det stora hela inte fungerar alls nere i den brittiska stadens tågtunnlar.

Oacceptabelt

”Det är oacceptabelt att räddningstjänsterna, med undantag för transportpolisen, fortfarande inte kan kommunicera när de är i underjorden”, heter det i den på måndagen släppta rapporten.

Lika oacceptabelt är att myndigheterna fortfarande inte har någon koll på de uppskattningsvis 6000 personer som var tillräckligt nära bomberna för att ha kunna tänkas behov av psykologiskt stöd efteråt: ”Majoriteten av dem är fortfarande inte kända för myndigheterna, ingår inte i något stödnätverk, utan har lämnats vind för våg”.

Sverige beundrade

Bland annat Sverige har uttryckt beundran för hur snabbt och resolut Storbritannien hanterade de första självmordsbomberna på västeuropeisk mark. Delegationer har kommit från hela världen för att studera och lära av britterna.

– På nåt sätt visade London att man varit med om såna här saker förut, IRA:s bombningar och tyskarnas bombningar under kriget, sade Sveriges Londonambassadör Staffan Carlsson till TT i höstas, då han betygsatte räddingsinsatserna som ”enormt snabba och skickliga”.

– Det har funnits ett intresse inte bara från Sverige utan från många andra länder också att lära av britterna: hur kom det sig att det här fungerade så väldigt väl?

56 personer, inklusive fyra självmordsbombare, dödades och många hundra skadades när fyra laddningar utlöstes på tunnelbanetåg och en buss i morgonrusningen den 7 juli förra året.

I centrum för bombvågen var pendlingsknutpunkten King's Cross. Där omkom också 31 personer i branden den 18 november 1987, som började i gamla trärulltrappor.

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad:
Publicerad: