Undersköterska fick ärva 2,9 miljoner

NYHETER

Arvsstrid kring 83-årig kvinnas testamente

Den 83-åriga kvinnan ville att en undersköterska som vårdat henne för ett handledsbrott skulle få hela hennes förmögenhet.

När kvinnan dog fick undersköterskan ärva 2,9 miljoner kronor.

Nu har testamentet överklagats av 83-åringens svägerska.

Den 83-åriga kvinnan från Skåne avled våren 2003. Under sina sista år led hon av Parkinsons sjukdom, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Två år innan hon dog hade hon ändrat sitt testamente så att hela hennes förmögenhet skulle tillfalla en undersköterska som vårdat henne för ett handledsbrott några år tidigare.

Har slutat arbeta

Trots en betydande åldersskillnad kom kvinnorna att utveckla en relation, och den sista tiden var undersköterskan ofta hemma hos 83-åringen.

Den äldre kvinnan hade inga egna arvingar - och nu har undersköterskan fått ut sina pengar och slutat arbeta.

Överklagandet från svägerskan kan dock innebära att undersköterskan inte får behålla arvet. Före den sista ändringen i 83-åringens testamente var svägerskan ensam arvtagerska - och nu vill hon ha de pengar hon anser tillhör henne.

Enligt stämningsansökan har undersköterskan påverkat den äldre kvinnan och missbrukat hennes ”oförstånd och viljesvaghet”.

”Hon ville ha allt”

Undersköterskans advokat hävdar dock att hans klient inte haft något vårdansvar för 83-åringen. Han är kritisk till att tvisten ens ska tas upp i domstol.

I de testamenten som 83-åringen tidigare skrivit fanns belopp avsatta för både medicinsk forskning och vård av familjegraven i Malmö.

– Allt det är borta i det sista testamentet. Undersköterskan ville ha allt, och till sist spreds kvinnans aska i minneslunden, säger svägerskans advokat Gösta Bergman till Sydsvenska Dagbladet.

Enligt tidningen kommer tvisten förmodligen att tas upp i rätten i höst.

Arv till vårdpersonal

Mia Carron