Läxor gör barn skoltrötta

NYHETER

Fredrik Stengarn: Avskaffa läxor? – Självfallet!

Vänsterpartiet la fram ett förslag om att slopa läxor i grundskolan. Faktiskt ett av de bättre förslagen vänsterpartiet lagt fram (De brukar inte direkt vara särskilt innovativa). Detta mötte så klart av stark kritik från många personer. Det är klart att människor blir upprörda för vad som händer med skolan, läxor dög åt dem, då borde de duga åt dagens ungdomar.

Men.

Det dessa inte ser är att läxor är orättvisa. Speciellt hos dem som har skriv-, läs- och koncentrationssvårigheter. De sliter sig igenom en hel dag i skolan, men det slutar inte där. För när de kommer hem är skolan fortfarande där, i form av läxor.

Den negativa bilden av skolan som finns bland dagens ungdomar skapas dels genom läxor som ”inkräktar” på barns fritid. Den tiden då barn ska få göra vad de vill, ta in alla dagens intryck de fått i skolan och reflektera själva.

Somliga barn och ungdomar har lätt för sig när det gäller läxor, det har jag alltid haft. Vi gör dessa läxor på några minuter.

Sen finns det de som inte gör dessa på några minuter.

De som sliter en hel eftermiddag och hela kvällen. De som tycker att läxor är supersvårt och behöver hjälp. Alla föräldrarna kan inte hjälpa sina barn p.g.a vissa skäl. För de barnen blir läxan svårare och kanske rent av ett helvete.

Läxor skapar en orättvisa i skolan som många inte ser. Jag är rädd för att vi i Sverige låser in oss i det gamla och inte vågar utveckla och förbättra skolan. Det klagas ofta på att skolan är förlegad, men nu när ett förslag på förändring väl kommer så får det oförtjänt hård kritik.

Jag tror att många har sett läxorna som en så pass självklar del av skolan att de glömt grundsyftet med dem. Läxor var från början ett slags straff då någon har vart dålig eller bettet sig illa. Sedan dess har läxor i sig gått till att inte bara ges till de som har betett sig illa, utan även till de som missat en del skola.

Nu är det ett obligatoriskt moment.

För alla.

Någonstans där blev det – enligt mig – fel. Barn och ungdomar får bland annat läxor då de ska åka på semester med familjen, för många familjer blir semestern förstörd på grund av att en stor del av tiden går åt till att göra de där läxorna. Tydligen tycker dagens skola att läxor är viktigare än en familjs välbefinnande och tid tillsammans. Jag tror - och vet – att man lär sig mer av att uppleva ett nytt land med sin familj, än att sitta och göra läxor på semestern.

Har jag fel?

Kan man se fördelarna med att avskaffa läxor, väger de över nackdelarna. Det är faktiskt så, släpp er gamla syn på att läxor ska finnas där, för att det hade vi och så vidare? Vissa hävdar att detta förbereder en för universitet och gymnasiet. Visst, men då föreslår jag att man enbart någon gång ibland ger barnen hemuppgifter. Där de får träna på att lära sig och klara av att arbeta individuellt. Istället för som idag, där det är massor med läxor varje vecka som stressar upp barn och tar upp all deras fritid.

Vissa ungdomar slipper aldrig skolan.

Aldrig.

De har sådana svårigheter att när de väl har tagit sig igenom en skoldag och kommer hem ska de börja med ett gäng läxor som måste bli klara. Detta sätter en otrolig press på dagens barn och ungdomar. Då är det enligt mig inte konstigt att de skolkar, för att få lite fritid och slippa skolan för ett tag. Svenska ungdomar räknas till dem som skolkar mest i hela världen.

Det är synd.

Mitt förslag är då att man avskaffar läxorna, ger barn och ungdomar en fritid från skolarbeten. Ge dem tid till att göra det som läxorna innefattade på skoltid. Då får barn och ungdomar inte känslan av att skolan ”inkräktar” på deras fritid.

Läxorna tar ofta barns fritid.

Många slutar med idrott, hoppar av skolan, gråter, blir stressade, får ångest på grund av läxor.

Jag går på en gymnasieskola (John Bauergymnasiet) där vi inte har läxor, utan vi har istället längre lektioner. Jag har aldrig lärt mig så mycket som jag gör nu. Nu har jag en lärare som faktiskt gör sitt jobb och lär mig, i skolan, där alla får samma chans att lyckas.

Alla barn skulle må bättre om de skulle slippa läxorna, göra allt som har med skola att göra i skolan där de kan få hjälp.

Avskaffa läxor, ge ALLA elever LIKA stor chans att klara sig.

Läsarartikel

Fredrik Stengarn