”Europa samarbetade med USA om CIA-flygen”

NYHETER

Utredare pekar ut 14 regeringar

Europa har hållit USA om ryggen under CIA:s kontroversiella behandling av hemliga fångar. 14 regeringar har tillåtit fångtransporterna med CIA-plan - och Polen och Rumänien har hyst, eller hyser, hemliga fängelser

De slutsatserna drar Europarådets utredare Dick Marty efter sin utredning av misstänkta CIA-flyg och hemliga fängelser i Europa, enligt brittiska BBC:s nyhetsprogram Newsnight.

Ett spindelnät

Programmet säger sig ha kommit över ett exemplar av rapporten som ska presenteras under onsdagen. Och innehållet lär avslöja att den schweiziske politikern Marty pekar ut 14 europeiska regeringar som inblandade i hanteringen med att föra över misstänkta terrorister till ett tredje land för förhör. Människorättsgrupper har hårt kritiserat förfarandet som sägs utsätta misstänkta för risken att torteras.

Marty beskriver, enligt BBC, ett spindelnät av fångtransporter kors och tvärs över Europa.

Nya bevis

Länder som Spanien, Turkiet, Tyskland och Cypern har fungerat som anhalter under transporterna medan Portugal, Irland, Grekland och Storbritannien använts som mellanlandningsplats för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s flygplan. I Italien, Sverige, Bosnien och Makedonien har gripna hämtats för att förhöras i andra länder.

Den mest allvarliga anklagelsen i rapporten är att Marty pekar ut Polen och Rumänien för att hysa eller ha hyst, hemliga CIA-fängelser. Han ska ha hittat nya bevis för att stärka dessa misstankar, som de båda ländernas regeringar tidigare har avvisat.

TT-AFP