Nyheter

Svenska studenter fuskar som aldrig förr

NYHETER

Plagiat från internet vanligaste fusket

Svenska studenter har slagit rekord – i fusk.

Antalet avstängningar på grund av fusk har ökat med 62 procent på ett år.

Det visar ny statistik från Högskoleverket.

Plagiering, fusklappar och otillåtet samarbete är högskolestudenternas knep för att ta sig genom sina studier lättare.

Tekniken frestar

Enligt Högskoleverkets sammanställning är plagiat från internet den överlägset vanligaste orsaken till avstängningar och andra disciplinstraff.

- Jag kan tänka mig att det är mer frestande att fuska nu med tanke på teknikens framsteg, säger Sigbrit Franke, chef för Högskoleverket och fortsätter:

- Men jag tror även att problemet uppmärksammats mer och mer på lärosätena ute i landet och att fusket därför uppdagas oftare.

Stor ökning

Sammanlagt fick 368 högskolstudenter en disciplinär åtgärd under 2004. Av de hade 215 plagierat eller fabricerat, 77 använt fusklappar eller andra otillåtna hjälpmedel, 54 fällts för otillåtet samarbete och 22 stört undervisningen. 281 studenter stängdes av helt från undervisningen under en eller två månader och 87 varnades.

Antalet avstängningar har därmed ökat med 62 procent. jämfört med 2003, och antalet varningar med 50 procent.

Skillnaderna i antalet fuskärenden är stor mellan de olika lärosätena. Södertörns högskola och Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm samt Linköpings universitet ligger i topp.

- Men sedan finns det ställen där bara ett fall redovisats, och det kan ju verka lite märkligt. Frågan är om det är en bra eller dålig siffra, om studenterna där fuskar mindre eller om skolan är sämre på at upptäcka det, säger Sigbrit Franke.

Olika straff för samma förseelse

Skillnaden är också stor mellan de bestraffningar som skolorna använder sig av. Samma förseelse kan straffas med varning på en skola, och avstängning på en annan.

- Ur rättssäkerhetssynpunkt är det viktigt att en mer likartad hantering av problemet utformas. Vi kommer därför att sammankalla till en konferens under hösten, då ansvariga rektorer och jurister får diskutera fusket.

Sara Ångström

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter