Nyheter

EU-ledarna lägger konstitutionen i frysen

NYHETER

Folkomröstningar uppskjutna på obestämd tid

Efter EU-ledarnas diskussion om vad som ska göras med konstitutionen är beskedet att den tidigare tidsgränsen för ratificering till november 2006 inte håller. Sedan Frankrike och Nederländerna sagt nej i sina folkomröstningar måste den utsträckas till minst sommaren 2007.

– Ratificeringen måste fortsätta, vi får inte ett bättre fördrag och vi tycker att det innehåller de svar som medborgarna söker efter, sade dock EU:s nuvarande ordförande, Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker.

Men, sade han på en presskonferens, det går inte att fortsätta som om inget hänt.

– Vi behöver tid för debatt och eftertanke, sade han och hoppades att den skulle omfatta medborgare, regeringar, parlament, EU:s institutioner, arbetsmarknadens parter och andra företrädare för det civila samhället.

Sverige väntar

På toppmötet i juni nästa år, enligt förslaget till deklaration från EU-ledarna, sammanfattas debatten och ny ställning tas till om konstitutionen har en framtid.

Statsminister Göran Persson hade sin analys klar om vad som ska ske med den ratificeringsprocess som nu pågår i EU-länderna.

– Vi ska vänta, vi lägger det här åt sidan ett tag, sade Persson.

Folkomröstningarna i Luxemburg, 10 juli, Danmark 27 september och Polen i oktober ställs förmodligen alla in.

Den svenska riksdagen fattar inte beslut om konstitutionen som planerat i höst. Persson tycker inte att det är lönt för regeringen att lägga fram en proposition.

Enligt honom ville ingen av EU-ledarna dödförklara konstitutionen, men dess framtid är högst osäker. Alla EU-länder måste fortfarande ge sitt godkännande. Den nederländske premiärministern Jan-Peter Balkenende uppges ha sagt att någon ny folkomröstning inte kan bli aktuell före nästa parlamentsval i början av 2007.

Ingen omförhandling

Enligt Jean-Claude Juncker blir det ingen omförhandling av fördraget. Och om det skulle vara så att medborgarna efter genomförda debatter i Frankrike och Nederländerna blir positivt inställda till konstitutionen så är det bara bra.

EU-ledarna säger, i förslaget till deklaration att de beklagar resultaten i Frankrike och Nederländerna, men:

”Vi anser inte att dessa resultat är ett ifrågasättande av medborgarnas positiva inställning till det europeiska bygget eller dess fortsatta utveckling. Medborgarna har dock gett uttryck för sina betänkligheter och sin oro och det måste beaktas”

På fredagen väntar tuffa förhandlingar om EU:s långtidsbudget för 2007-13. Persson är mycket kritisk till det senaste kompromissförslaget och kräver ändringar.

Betalar för mycket

– Jag ser inga förutsättningar att för Sveriges del ställa upp på det här förslaget. Det är för dåligt, sade han.

Persson anser att de totala utgifterna är för höga, att pengarna satsas på fel saker och att Sverige får för hög avgift.

Lars Larsson/TT Peter Wallberg/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter