Nyheter

”Iran går i otakt med resten av regionen”

NYHETER

USA ger syrlig kommentar till Iranska valresultatet

I USA togs beskedet om Ahmadinejads valseger emot med syrliga kommentarer.

- Iran går i otakt med resten av regionen där länder som Irak, Afghanistan och Libanon går mot ökad frihet, sade UD-talesmannen Joanne Moore.

– Dessa val svärtades redan från början genom beslutet av några få icke demokratiskt utsedda att avslå ansökningarna från över 1000 kandidater, bland dem samtliga 93 kvinnor, sade Moore med hänvisning till alla de kandidater som Väktarrådet inte tillät delta i valet.

– Vi kommer att döma regeringen efter dess handlande. I ljuset av hur dessa val genomförts, så tvivlar vi dock på att den iranska regimen bryr sig om folkets rättmätiga önskemål eller omvärldens oro, fortsatte hon.

"Ett steg närmare kollaps"

Men iranska oppositionsledare i exil hyllar den ultrakonservative Mahmud Ahmadinejads seger i presidentvalet.

Den islamiska regimen har kommit ett steg närmare kollaps, anser de.

Iranier i Kalifornien, där de flesta av USA:s omkring en halv miljon perser bor, var chockade men uppspelta över att Ahmadinejad fått flest röster. Mannen som fram till nu varit Teherans borgmästare har åsikter diametralt motsatta deras egna.

– Det här sänder ett budskap om att folk inte längre tror på den islamiska republiken och att dess ledare inte längre kan göra vad de vill mot folket, sade Roozbeh Farhanipour, aktiv i den sekulära politiska gruppen Marzepour Gohar.

Trycket ökar

– Ahmadinejad är en genväg för oppositionen och ett steg mot revolution. Jag hoppas att det här är den sista presidenten i den islamiska republiken, sade han och kallade den blivande presidenten ”moderat taliban”.

Trots att de iranska oppositionsgrupperna i exil har olika uppfattningar i en rad frågor var de flesta som AFP talat med överens om att en ny hårdför president kommer att öka det internationella och interna trycket på Irans islamiska ledare, och förkorta deras politiska livstid.

– Ahmadinejad är den islamiska republiken när den är som bäst. Med den här killen kommer världen och Iran till botten med problemen på en gång, sade Bihan Mehr från Iranska nationella fronten eller Jebhe Melli, ett liberaldemokratiskt parti.

Mannen som förlorade valet, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, skulle ha visat upp en mer moderat sida mot omvärlden och förlängt den islamiska regimens varaktighet, ansåg Mehr.

"Bra för Iran"

Till och med monarkister, som fortfarande är bittra över den sekuläre shahens fall, verkade välkomna valet av en man som de tror kommer ytterligare inskränka yttrandefriheten, demokratin och kvinnors rättigheter.

En källa nära sonen till den siste shahen, Reza Pahlavi, sade i Los Angeles att han var överraskad men väldigt nöjd med valresultatet.

– Det är bra för Iran för det sätter stopp för allt bedrägeri och falska förespeglingar, sade källan som krävde att få vara anonym.

– Det här är bra på lång sikt, men dåligt på kort sikt. Det är en avgörande tid för oppositionen att förena sig och organisera sig både inom och utanför Iran. De bör uppmuntras.

Läs mer:

TT-AFP

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter