Nyheter

I dag: Fabian vittnar i rätten

NYHETER

Hävdar att han kidnappades av minst tre personer

GÖTEBORG

Två eller flera kidnappare?

I dag förhörs Fabian Bengtsson själv av åklagaren i kidnappnings- rättegången.

För åklagaren är vittnesmålet oerhört viktigt. För enligt kidnapparna var de bara två. Men enligt Fabian var de minst tre.

I dag klockan nio startade rättegången i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt. Det började med att rättens ledamöter fick se stora delar av åklagarens bevismaterial, bland annat den låda som Fabian Bengtsson hölls fången i på Gudmundsgatan i Gårda i Göteborg.

Lirim Sefiri, 25, och Darko Sokacic, 43, har gjort klart i både förhören och genom uttalanden från sina försvarare att de var ensamma om att genomföra kidnappningen. Båda är åtalade för människorov och grov utpressning.

- Min klient har hela tiden tagit på sig all planering och genomförande av kidnappningen. Och bara han själv och 25-åringen genomförde kidnappningen, förklarade Darko Sokcacics advokat, Claes Östlund, inför rättegångsstarten.

Hörde minst tre röster

Fabian Bengtsson säger i förundersökningsförhören att han hört minst tre röster från olika personer när han var kidnappad. Polisens förundersökare har också undrat vem som efter kidnappningen körde och parkerade Fabian Bengtssons BMW på Amiralitetsgatan i Göteborg, när både Sefiri och Sokacic uppenbart själva transporterade Fabian Bengtsson till Gudmundsgatan i Sefiris bil. Kidnapparnas uppgift att bilen stulits eftersom de lämnat den med nycklarna i, anses inte trolig av åklagaren.

"Ett missförstånd"

- Det är fullt förståeligt att Fabian Bengtsson vid ett tillfälle upplevde att det var fler kidnappare. Men jag kommer under rättegången bevisa att det handlar om ett missförstånd, säger Sefiris advokat Leif Silbersky.

Fabian Bengtsson är helt övertygad om att det finns fler än två kidnappare.

- Vi står helt bakom åklagarens och polisen uppfattning att det är fler inblandade än de här personerna, säger Fabian Bengtssons målsägaradvokat, Thomas Wilton.

27-åringen medger delaktighet

27-åringen som greps i Wien har inget med Sokacic och Sefiri att göra. Han har enbart försökt utpressa familjen på pengar i samband med kidnappningen. 27-åringen är en tidigare polisinformatör som fick skyddad identitet och ekonomisk hjälp att flytta till Österrike av polisen. Han erkänner delaktighet i utpressningen men inte uppsåt.

- Min klient har inte agerat själv, utan det finns orsaker till hans agerande, säger 27-åringens advokat, Mikael Nilsson.

Lennart Kasvi

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter