Nyheter

Hallrymmarna dömda idag

NYHETER

Fängelse för samtliga - facket kritisk mot milda domar

Fortsatt livstid.

Det blev domen för Tony Olsson.

Kumpanerna Daniel Maiorana och Alfred Sansiviero dömdes till vardera ett års fängelse för bland annat olaga frihetsberövande.

Fångvårdarnas fack är kritisk och kallar straffet förvånansvärt lågt.

Tony Olsson.
Tony Olsson.

Södertälje tingsrätt fällde på tisdagen polismördaren Tony Olsson för flera brott i samband med rymningen förra året.

Tony Olsson, som numera heter Byström, fälldes för olaga frihetsberövande, olaga tvång, olaga hot och grovt vapenbrott.

Eftersom han redan avtjänar lagens strängaste straff, livstid för polismorden i Malexander, kan domen efter rymningen enbart påverka hans framtida möjligheter att benådas.

Två år för medhjälp

Alfred Sansiviero dömdes till 1 års fängelse för olaga frihetsberövanade och olaga tvång.

Daniel Maiorana dömdes också han till 1 års fängelse för olaga tvång och olaga hot.

Mahmoud Amaya dömdes till 3 månaders fängelse för medhjälp till olaga tvång.

Rymmarna ska dessutom tillsammans betala skadestånd på 75 000 kronor till vaktchefen och de två vårdare som hotades.

En 21-årig man som hjälpte rymmarna dömdes till 2 års fängelse för bland annat främjanade av flykt.

Däremot ogillades åtalet mot flera andra personer knutna till fängelset. De åtalades som misstänkta för medhjälp men frikänns alltså.

I domen utdelar tingsrätten också svidande kritik till Hall.

”Tingsrätten har med häpnad och viss förfäran tagit del av redogörelserna för de till viss del närmast anarkistiska förhållanden under vilket arbetet på i första hand OBS-avdelningarna men även SÄK-avdelningarna på Hall förefaller ha bedrivits under första delen av 2004", skriver man i domen.

"Personal vid Hall har vittnat om hur arbetsvardagen präglades av vårdares sena ankomster och för tidiga hemgångar vilket ledde till underbemanning, ständiga regelbrott, slapphet med rutiner och en ofattbar avsaknad av säkerhetstänkande”.

Facket kritisk

En ombudsman vid vårdarnas fackorganisation Seko är kritisk till domarna och kallar straffen alldeles för milda.

– Det är förvånansvärt låga straff för de här brotten som är mycket allvarliga. Det gäller både det som fångarna gjorde sig skyldiga till, genom att frihetsberöva personal under vapenhot och avlossa skott med all den risk det innebär inte minst psykiskt för de inblandade, säger Roal Nilssen, ombudsman vid Seko, till TT.

Han pekar också på att domstolen dessutom lagt ribban alldeles för lågt för den vårdare som smugglat vapen och ammunition väl medveten om att allt skulle användas vid en rymning.

- Och därigenom komma att riktas mot hans kollegor. Därför är det överraskande att domstolen lägger ribban så lågt inte bara för själva brotten utan för den effekt det kommer att få, säger Nilssen till TT.

– Uppfattar folk att domstolen ser milt på det här så minskar det inte risken för att personal även framledes kommer att utsättas. Det pris fångarna får betala väger de naturligtvis in när de planerar.

Hotade med pistol

Det var den 28 juli förra året som livstidsdömde Tony Olsson och hans tre tungt kriminellt belastade kumpaner Alfred Sansiviero, Mahmoud Amaya och Daniel Maiorana rymde från det hårdbevakade fängelset Hall.

Två kvinnliga vårdare hotades med pistol och låstes in i en cell.

Samtliga fyra greps efter en intensiv polisjakt. Tony Olsson var den sista att gripas - han hittades på en bondgård i Grödinge söder om Stockholm.

Tidigare artiklar:

Caroline Olsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter