Alla kan göra en insats för barn som far illa

NYHETER

Läsarna reagerar starkt på fallet Bobby

Var inte rädd för att anmäla om du ser barn som är utsatta misshandel och vanvård.

Det är inte bara sociala myndigheter, polis och skola som har ansvar för hur barn har det, också du och jag kan bidraga med stöd och hjälp. Det är bara några av läsarnas reaktioner på dagens Tycktill-fråga "Hur ska vi hjälpa utsatta barn?"

Gerdy Westerlund skriver om säkerhetsnålen som symbol: "...tron att barns situationer löser sig pga att vi har en säkerhetsnål som brosch. Vitsen är snarare att dagligen aktualisera barns situation, och hålla barns utsatthet i färskt minne. Ett suveränt enkelt sätt att bli påmind om ditt samhälleliga ansvar"

Signaturen "Ylva" manar om viss försiktighet: "Om du anmäler vid minsta misstanke om våld mot barn kan det leda till att socialen kallar in barnen på förhör. Om inget våld förekommer leder till att barnet blir förhörd om otrevlliga saker inför en vilt främmande människa."

Signaturen "Håkan" efterlyser civilkurage: "Om både myndigheter och privatpersoner visade lite mer civilkurage skulle vi kunna förhindra mycket våld mot barn, ungdomar och även vuxna."

"Det finns inget som är så bedrövligt som att se ett barn som far illa, likaså veta att det är flera hundra barn i Sverige som utsätts för övergrepp. Det finns så mycket jag vill göra för att hjälpa till." (Susanna)

"Sebastian O" kommer med ett tips: "Vill tipsa om att köpa "Nålens Öga" som är en låt Kent gjort till förmån för Rädda Barnen ("Det är inte slagen som känns..."). Man kan köpa den på CDon för ynka 20:-. All vinst skänks. Att låten i sig är himmelskt hemsk, och verkligen får en att tänka efter."

"Rigmor i Örebro": "Myndigheterna har också ansvar!! Alla ska ta ansvar, även myndigheterna. Tänker på lilla Shaun, 5, som tvingas lämna Sverige, sin mamma och syster. Hur kan dom göra så mot ett lite barn?? Sverige är uppbygd på dubbelmoral i alla avseende!!!"

"Jag blir så ledsen när barn far illa. Misshandel kan ge ärr för hela livet... Snälla hjälp alla barn i eran omgivning, genom att ge dom förtroende nog att prata om sånt som är svårt och viktigast av allt LYSSNA på dom även om dom är små! Barnen är vår framtid, vi måste ta hand om dom." (21 årig tjej)

"Fosterföräldrar" vill se ett större privat engagemang: "Vill du verkligen hjälpa barn som far illa? Ett konkret sätt är att vända dig till familjevården i din kommun och anmäla dig som fosterförälder. Det finns massor av barn som behöver stöd av vanliga hyggliga familjer. Barn som misshandlas, inte får mat och normal omsorg. Barn som lever i misär."

Så här kan du också blogga

Skaffa en egen blogg – gratis, på aftonbladet.se

Björn Morian