Mördade Marcus blir inte hedrad

NYHETER

...men det blir Mattias och Tommy

1 av 4 | Foto: lina boström einarsson
får ingen platta Marcus Gabrielsen, 29, blev nedsparkad på Kungsgatan i Stockholm den 5 maj 2005. Dödsmisshandeln sker efter att han sagt åt några män att inte urinera i en port. Föräldrarna fick ta minnesplattan med sig hem efter att ha vakat vid mordplatsen på årsdagen.

Den mördade Mattias, 22,

hedras i Falun.

Den mördade Tommy, 23, hedras i Oxelösund.

Den mördade Marcus, 29, hedras INTE i Stockholm.

Föräldrarna till de tre mördade killarna vill att man ska minnas det oprovocerade gatuvåldet som tog deras söners liv. Vänner till de mördade Mattias Ström kom på idén att sätta upp en minnesplatta på platsen där han dog.

- Falu kommun sa omedelbart ja och ställde upp med eget folk, säger mamman Gunilla Ström.

Meningen var att likadana plattor skulle placeras på olika platser i landet, där människor fallit offer för gatuvåld.

Kommunen ställde upp

Efter att Tommy Thunberg slogs ihjäl i Oxelösund, kontaktade hans mamma kommunen, som godkände minnesplattan. I går sattes den upp.

- Kommunen ställde upp med egen personal, som städade och förberedde platsen och placerade minnesstenen, säger mamman Yvonne Eriksson.

Men för Marcus Gabrielsen, 29, som dödades på Kungsgatan i Stockholm blir det ingen minnesplatta. Stockholms stad vägrar med förklaring att det skulle bli för många minnesplattor i staden. Nu har de mördade killarnas föräldrar gått ihop i kampen mot Stockholms stad och skrivit brev till samtliga borgarråd.

- Den ansvariga på kommunen sa till oss att folk skulle bli illa berörda om minnesplattan stod där. Men det är just det vi vill - att folk reagerar, säger Marcus mamma, Ewa-Britt Gabrielsen.

Mira Micic