Nyheter

Ministern: Skolan missbrukar lagen

NYHETER

Avgifter kan komma att förbjudas

Skolminister Ibrahim Baylan har läst Aftonbladets artikelserie Sega damer.

Han är upprörd över att skolorna kräver elever på avgifter.

- Det är bra att Aftonbladet tar upp detta. Jag kan tänka mig att skärpa lagen om inte skolorna bättrar sig, säger han.

HOTAR MED SKÄRPNING Skolminister Ibrahim Baylan har reagerat på Aftonbladets artikelserie Sega damer. ”Skolorna måste sluta ta ut avgifter av föräldrarna annars skärper jag lagen”, säger Ibrahim Baylan

HOTAR MED SKÄRPNING Skolminister Ibrahim Baylan har reagerat på Aftonbladets artikelserie Sega damer. ”Skolorna måste sluta ta ut avgifter av föräldrarna annars skärper jag lagen”, säger Ibrahim Baylan

Foto: ANDREAS BARDELL

Skolminister Ibrahim Baylan kontaktade genast Aftonbladet sedan han läst artikelserien Sega damer i torsdags, om skolavgifterna.

Många skolor kräver i dag elever på stora avgifter för utflykter, skolresor och andra aktiviteter som sker på skoltid. Skolorna bryter mot skollagen.

En skola för alla

-Skolan ska vara avgiftsfri. Det står klart och tydligt i skollagen. Det är för att alla elever ska kunna delta. Det är inte plånboken som ska styra om eleven får utbildning eller inte - eller vilken skola som barnet kan gå i, säger skolministern.

Enligt skollagen får skolorna enbart ta ut obetydliga avgifter, vilket motsvarar max 80 kronor vid enstaka tillfällen per läsår, enligt Skolverket.

Tänjer skolorna på gränsen?

- Ja, det är uppenbart att det är så. Lagen missbrukas av skolorna. De har satt i system att ta ut avgifter av eleverna, säger Ibrahim Baylan.

Nu har skolministern tröttnat.

- Jag kan tänka mig att skärpa lagen, om inte skolorna slutar att ta ut stora avgifter. Jag vill helst inte införa totalstopp för avgifter. Men om skolorna fortsätter att missbruka lagen, så kan jag tänka mig att skriva om den. Vi diskuterar detta med miljöpartiet och vänsterpartiet.

"Känner igen mig"

Ibrahim Baylan levde själv under knappa förhållanden som barn i Sverige.

-Jag känner igen mig. Hundra kronor kanske inte låter så mycket. Men för dem som lever på marginalen är det mycket pengar. Om man har flera barn så kan det bli en tusenlapp per familj och termin.

En del har inte råd

Han har själv träffat föräldrar som inte har råd att betala skolavgifterna,

- Deras barn går miste om en viktig del av skolutbildningen, när de inte kan följa med på utflykter och andra aktiviteter, säger Ibrahim Baylan.

Skolministern vill också att lunchen ska vara gratis på gymnasiet. I dag tar ett 40-tal kommuner betalt för skolmåltiden på gymnasieskolorna.

-Jag vill helt stoppa avgifter för skolmåltiderna. På grundskolan är skollunchen gratis. Det vill jag att den ska vara på gymnasiet också, säger Ibrahim Baylan.

Vad är Sega damer?

Skolorna kräver allt mer - av elevernas föräldrar. Många mjölkas på både tid och pengar och barnens skolgång blir ett stressmoment. Skolminister Ibrahim Baylan har läst Aftonbladets artikelserie Sega damer och är beredd att slåss mot avgifterna skolorna tar ut av föräldrarna.

Mary Mårtensson

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter