Norska barn sjuka av smittat kött

NYHETER

Fyraårig flicka i respirator

Sex barn i Norge har insjuknat efter att ha ätit smittad köttfärs.

Fyra av barnen vårdas nu för allvarlig njursvikt.

Det var i förra veckan som de sex barnen insjuknade efter att ha ätit köttfärs från den norska köttproducenten Gilde. Två av barnen har tillfrisknat, men de andra fyra vårdas på sjukhus. Tillståndet för dem är ”stabilt”, enligt uppgifter till den norska tidningen Aftenposten. En fyraårig flicka vårdas i respirator.

65 ton köttfärs återkallat

Det har konstaterats att det aktuella partiet köttfärs från Gilde innehåller bakterien E. coli 0103, som kan ge diarréer och kräkningar, och i sällsynta fall njursvikt.

Efter sjukdomslarmet har Gilde återkallat 65 ton köttfärs. Under helgen har fabriken sanerats och desinficerats, och i dag har produktionen återupptagits. Men någon köttfärs tillverkas tills vidare inte.

Femårig pojke avled

De flesta som drabbas av E. coli-bakterier tillfrisknar inom en vecka. Men i oktober förra året avled en femårig pojke i Norrtälje av ehec-smitta, orsakad av en liknande bakterie som den som drabbat de norska barnen. Smittkällan den gången blev aldrig klarlagd.

Norge är ingen stor köttexportör till EU, och Gilde uppger till Aftonbladet att de överhuvud taget inte säljer kött till Sverige.

Daniel Wiklander