Oklart varför man sköts ihjäl av polis

TT

Publicerad 2018-03-25

En man i 30-årsåldern sköts till döds av polis i samband med en brand på Östermalm i Luleå.

Det är fortfarande oklart varför polisen sköt ihjäl en man i 30-årsåldern i samband med en misstänkt mordbrand i Luleå.

Polis och räddningstjänst larmades till ett flerfamiljshus i stadsdelen Östermalm vid 18.30-tiden på lördagskvällen.

– Det brann i en fastighet och när vi kom dit uppstod en sådan situation att en polis såg sig nödgad att avlossa sitt tjänstevapen. Då skadades en man så allvarligt att han avled, säger polisens presstalesman Peder Jonsson till TT.

Läkare kontaktad

Mer än så vill han inte berätta om själva händelseförloppet. Enligt uppgifter i Dagens Nyheter var polisen på plats i ett så kallat handräckningsärende sedan personer i huset kontaktat mannens läkare, men det vill Jonsson inte bekräfta.

– Jag vill inte gå på några detaljer, men flera förhör hålls under söndagen och nästa vecka, både med poliser och andra vittnen, säger han.

Den ihjälskjutne mannen var misstänkt för både mordbrand och mordförsök, utredningar som först leddes av jouråklagare. Men i och med att mannen avled flyttades förundersökningarna till polisen, uppger Karl Jigland på Åklagarmyndigheten.

Utreds internt

Om en eller flera personer utsatts för mordförsök vill polisen inte berätta. Det ska dock inte ha riktats mot polisen själv.

Utöver den döde fördes två personer till sjukhus för kontroll på lördagskvällen. Åtminstone en av dem hade rökskador, men varken sjukhuset eller polisen kunde på söndagen berätta något om deras tillstånd.

Polisen som sköt har tagits ur tjänst, en rutinåtgärd enligt Peder Jonsson. Skjutningen utreds av en särskild avdelning inom polisen som handlägger internutredningar.