Theresa May backar USA – har skickat ubåtar mot Syrien

avSimón Bustamante

Världen håller andan inför en eventuell militär insats mot Syrien från USA:s och Frankrikes sida.

Nu backas de upp av Storbritanniens premiärminister Theresa May – som har beordrat brittiska ubåtar till Syrien.

En eventuell attack kan ske så tidigt som i morgon kväll, skriver Telegraph.

Alla förslag på utredningar om helgens misstänkta kemvapenattack i Syrien röstades ned i FN:s säkerhetsråd. På Twitter har USA:s president Donald Trump varnat både Syrien och dess allierade Ryssland att missiler ”är på väg”.

Ryssland har å sin sida höjt ett varningens finger och hotar att skjuta ner alla amerikanska robotar som avfyras mot Syrien – samt att de platser som de avfyras från kommer att attackeras.

1 av 2 | Foto: AFP
Theresa May

Nu håller världen andan inför en samordnad attack från USA och Frankrike – samtidigt som Storbritanniens premiärminister Theresa May förbereder sitt land på att ansluta sig till den militära insatsen.

– Allt pekar på att Syriens regim ligger bakom attacken. Användandet av kemvapen kan inte fortsätta oemotsagt, säger hon.

Blixtinkallat krismöte

Theresa May har kallat hem ministrar från påskledigheten till ett extrainsatt regeringsmöte om ett eventuellt angrepp mot Syrien. Mötet kommer hållas på torsdagseftermiddagen.

Enligt tidningen Telegraph har premiärministern även beordrat brittiska ubåtar att förflytta sig inom missilavstånd från Syrien.

Det finns uppgifter om att Syriens president Bashar al-Assad börjat förflytta flygplan och fordon från flygbaser som väntas bli måltavlor vid ett angrepp. Därför har både Donald Trump och Frankrikes president Emmanuel Macron tryckt på att man behöver agera snart.

”Sker innan måndag”

Enligt källor till Telegraph kommer Theresa May strunta i att söka stöd för en militär insats från brittiska parlamentet, som inte är tillbaka förrän på måndag.

– Om nu något händer, så sker det innan måndag, säger en av källorna till tidningen.

En eventuell attack mot Bashar al-Assads regim kan rent av komma att inledas bara timmar efter morgondagens krismöte i brittiska parlamentet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

Ryssland

USA