Rysslands upptrappning

Flygtrafik varnas för rysk robotövning utanför Karlskrona

Av: 

John Granlund

NYHETER

Svensk flygtrafik varnas för en rysk robotövning nästa vecka – några mil söder om Karlskrona.

Övningen sker inom svenskt kontrollområde för flygtrafik och redan nu varnar Transportstyrelsen för förseningar i flygtrafiken när civilflyg måste ledas om.

– Att man väljer att göra så i någon annans närhet är en politisk markering, säger robotexperten Martin Hagström, forskningsledare på FOI.

Varningen nådde svenska myndigheter i tisdags förra veckan och har tvingat både Luftfartsverket och Transportstyrelsen att arbeta med att lägga om civilflygets rutter.

Av ett militärt notam, ett telegram till flygtrafiken som Aftonbladet tagit del av, framgår att ”ryska rakettestskjutningar” kommer att ske i ett område några mil utanför Karlskrona som benämns ”Russia 1”, från 4 april klockan 06.00 till 6 april klockan 18.00.

Området är beläget på internationellt vatten, men inom svenskt område för flygledning, den svenska flyginformationsregionen Sweden FIR.

– Ryssland har meddelat att de planerar någon form av uppskjutning nästa vecka. Det är ett område på internationellt vatten men i svenskt luftrum, säger Sofia Bergström, kommunikatör på Luftfartsverket.

Samtidigt avlyses också ett något mindre område i polskt flygledningsområde, benämnt ”Russia 2”, enligt en handling som Aftonbladet tagit del av samt ett område som kontrolleras av lettisk flygtrafikledning, uppger nyhetssajten Delfi.

Beskrivs som ”Dangerous Area”

Under den aktuella perioden kommer det svenska området att betecknas som ett D-område, ”Dangerous Area”, av flygledningen och civila flygplan kommer att ledas bort från området där Ryssland ska hålla sin robotövning.

– Raketuppskjutningarna innebär att flygtrafiken kommer att få ledas runt det här området och det kommer att innebära förseningar för det civila flyget, säger Sara Eriksson, presschef på Transportstyrelsen.

Enligt flera bedömare har Ryssland inte tidigare, i modern tid, övat så här långt västerut på Östersjön.

– Jag har aldrig tidigare sett en annan nation genomföra skjutningar i svenskt FIR förutom vid samövning med Sverige, skriver försvarsbloggaren Wiseman, överstelöjtnant Carl Bergqvist, på Twitter.

Vad för typ av skjutning som planeras av den ryska marinen är oklart men området som omfattas av varningen är ända upp till 18 000 meters höjd, 4 000 meter över det område som normalt omfattas av civil flygtrafikledning.

Kan vara målområde för ballistiska robotar

För DN uppger en militär källa att området ”Russia 1” kan var ett målområde för ballistiska robotar från hög höjd.

– Det är inte osannolikt att det dimper ner en Iskander-robot i ”Russia 1”, en robot som skjuts från Kalingrad, säger tidningens uppgiftslämnare.

Robotexperten Martin Högström, forskningsledare på FOI, är tveksam till teorin som han kallar en ”spekulation”.

– Då måste den (roboten, reds. anm.) ju ta sig dit någonstans ifrån och jag vet inte om det är så mycket troligare än något annat.

Han säger att det troligaste är att det handlar om skjutning av luftvärns- eller sjömålsrobot från fartyg.

– Jag antar att man ska prova skarp skjutning av en robot som också har ett stort riskområde. Och att man väljer att göra så i någon annans närhet är en politisk markering från Ryssland.

I sociala medier spekuleras kring att det är en nyare variant av det ryska luftvärnsrobotsystemet Pantsir som ska testas eller övas med.

Fredrik Westerlund på FOI är också inne på att själva metoden i sig – att avlysa ett område på svenskt luftrum för robotskjutning – kan vara ett slags test.

– Det återstår att se vilken verksamhet de tänker genomföra, om de tänker genomföra någon verksamhet, eller om det bara i sig är en övning att avhysa ett område och se hur omvärlden reagerar på det.

ANNONS

Vad betalar du i el varje månad? Jämför priser här!

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Putins kärnvapenskryt: Nya roboten omöjlig att stoppa

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands upptrappning

Ryssland

Flygtrafik

Östersjön

Carl Bergqvist

Karlskrona

Transportstyrelsen