Krisen i Svenska Akademien

Anders Olsson: ”Samtal med kungen bakom Sara Danius avgång”

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Ett samtal med kungen ledde fram till att Sara Danius och Katarina Frostenson lämnade Svenska Akademien.

– Jag kom på den idén efter ett samtal med kungen i tisdags. Jag tror vi delade synen på Akademien just nu, säger Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare, till SR P1-Morgon.

Anders Olsson hoppas att Sara Danius ska återvända.

I en intervju med SR P1-morgon berättar tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson om vad som låg bakom Sara Danius avgång.

– Hon har inte tvingats bort. Det här var en diskussion som vi haft under en tid, och jag ser inte det här som hände som en så våldsam dramatik som vissa tidningar målar upp, säger Anders Olsson.

”Vi delade samma analys”

Han säger att ett samtal med kung Carl XVI Gustaf låg bakom den lösning som man kom fram till – att både Sara Danius och Katarina Frostenson skulle lämna Svenska Akademien.

– Jag kom på den idén efter ett samtal med kungen i tisdags. Jag tror vi delade synen på Akademien just nu, att vi har två stora problem. Det ena är naturligtvis hur vi ska lösa Frostenson-problemet. Det andra är en förtroendekris som har skakat Akademien, säger Anders Olsson.

Så kungen låg alltså bakom beslutet?, frågar programledaren.

– Jag vill inte säga att det var kungens råd, men det var samtalet med kungen som pågick i en timme som ledde fram till det här inom mig. Men vi delade samma analys, säger Anders Olsson till SR.

Kommer tala med kungen i dag

Anders Olsson säger att han ska tala med kung Carl XVI Gustaf i dag igen, och att Svenska Akademien fortfarande befinner sig i en svår situation.

Katarina Frostenson och Sara Danius kommer inte vara med i Akademiens arbete den kommande tiden säger Anders Olsson – men förhoppningen är att Sara Danius ska komma tillbaka.

– Jag hoppas verkligen att hon kommer tillbaka, och inte har lämnat sin stol som hon nu sa i går. Vi ska försöka övertala henne att göra det, liksom Lotta Lotass som jag också skulle önska kom tillbaka, så att vi får en fungerande arbetsgemenskap med en stor och levande akademie, säger Anders Olsson till P1-Morgon.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kungen slår tillbaka: ”Inte delaktig i beslutet om Danius avgång”

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Svenska Akademien

Anders Olsson (Svenska Akademien)

Sara Danius

Svenska Akademien

Carl XVI Gustaf