Bah Kuhnke: ”Svårt att dra tillbaka utmärkelsen”

avMikaela Somnell

NYHETER

Kulturminster Alice Bah Kuhnke reagerade kraftigt på anklagelserna om övergrepp mot den aktuella kulturprofilen.

Hon sa sedan att hon skulle försöka återkalla den kulturutmärkelse hon givit mannen.

Nu säger hon att det kan bli svårt.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYR≈N

I tisdags rapporterade DN om flera kvinnor som anklagar en känd kulturprofil för sexuella övergrepp. När kulturministern yttrade sig om händelsen på sociala medier i går så skrädde hon inte orden.

”Äcklet vet inga gränser”, skrev hon på Instagram.

Hon skrev också att hon skulle jobba för att dra tillbaka den prestigefyllda utmärkelse hon själv tilldelat mannen. När Aftonbladet är i kontakt med henne under torsdagen säger hon att det kan bli svårt.

– Det första jag gjorde i går var att jag gav mitt departement i uppgift att undersöka om det är möjligt att dra tillbaka denna typ av pris och hur man i så fall gör.

– Det som framkommit så här långt är att det kommer vara svårt och det verkar inte heller ha gjorts tidigare, säger hon.

Vad är det som är så svårt?

– Regelverket är uppbyggt på det sättet.

”Djupt illa berörd”

Alice Bah Kuhnke berättar att hon är djupt illa berörd av att mannen har blivit stärkt i sin status genom den utmärkelse han fått. Hon menar dock att det inte är kulturdepartementets ansvar att bakgrundskontrollera personer som ska tilldelas utmärkelsen.

– Det är utrikesdepartementet som förbereder utmärkelsen och det föregås förstås av en nominering. Det kulturdepartementet gör är att tillstyrka hans formella meriter.

Hur kontrollen av kulturprofilen såg ut innan han nominerades vet inte Bah Kuhnke.

– Exakt hur UD:s föreberedelser har sett ut kan ju bara de svara på.

Känner sig omskakad

Alice Bah Kuhnke säger att hon känner sig omskakad av den senaste tidens #metoo-uppdaganden.

– Det har varit omskakande veckor. Det känns som att vi är i en tid av stor förändring och det känns som att vi nu har möjlighet har att förändra verkligheten.

Hur kan ni arbeta från regeringens sida för att göra kultursektorn en säkrare plats för kvinnor?

– Jag har under den senaste dryga veckan ändrat om i mitt schema totalt och haft mängder med möten och samtal både med våra nationalscener som jag har ett direkt ansvar över men också tillkallat mig chefer från kultursektorn i stort. För att se till att alla arbetar med stora förändringar inte minst i sina ledarskap. Men också för att vi behöver dela alla de goda exempel på hur vi faktiskt kan ta oss vidare.

Här är branscherna som satt ner foten i #metoo 01:57
ARTIKELN HANDLAR OM