#MeToo-rörelsen

Ebba Witt-Brattström om #MeToo: ”En tsunamivarning”

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

”Världshistoriskt och som en tsunamivarning”.

Så beskriver professorn Ebba Witt-Brattström MeToo-rörelsen som fått tiotusentals kvinnor att våga berätta om sexuella trakasserier.

– Jag tror att det här kommer att fortsätta i evighet.

Ebba Witt Brattström kallar #metoo-rörelsen ”världshistorisk”.

Foto: THOMAS JOHANSSON

I efterdyningarna av #metoo har tiotusentals svenska kvinnor inom olika branscher höjt rösterna mot sexuella trakasserier och övergrepp.

I en debattartikeln på SVT Opinion berättar nu även professorn och litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström om hur hon och flera med henne varit utsatta för våldtäkt, misshandel i hemmet och könsdiskriminering.

”Våldtagen, check. Misshandlad i hemmet, check, check. Sexistiskt mobbad, sexuellt ofredad, könsdiskriminerad, check, check, check” skriver Witt-Brattström inledningsvis och nämner bland annat följande exempel:

”Kanske borde du skriva om våldtäkten i Cannes sommaren du fyllde, var det 16 år? Nej, det går inte, för orden att beskriva den yttersta sexistiska kränkningen har pornografin kapat”.

”Mina och andras upplevelser”

På frågan om det är självupplevda upplevelser säger Witt-Brattstöm att det är helt vanliga erfarenheter – som alldeles för många kvinnor delar.

– Det är mina och det är andras. Hela #metoo-rörelsen handlar om att du känner igen saker som du själv har varit med om och att du äntligen kan tala om det som en erfarenhet som måste förändras och som säkert kommer att förändras nu på grund av att antalet berättelser är så många.

Skillnad nu mot då

Ebba Witt-Brattström, en viktig röst i den feministiska organisationen Grupp 8 på 1970-talet, förklarar att kvinnor då drev samma frågor som kvinnor i dag – om arbetsmarknad och kvinnans rätt till sin egen kropp.

– Då lyckades vi stoppa en sexistisk sexualbrottsutredning genom att just organisera kvinnor inom partier och kvinnogrupper som protesterade och satte ned foten. Vi lyckades även driva igenom en enklare skilsmässolag, fri abort och smärtfri förlossning. Men det var bara basen. Nu fortsätter vi.

Dock finns det en stor skillnad i dag mot 1970-talet – sociala medier – som Ebba Witt-Brattström menar har skapat en internationell massrörelse.

– Som gammal feminist känns det som att man är på väg till paradiset nu.

”Kommer inte ta mer skit”

Framförallt är det två saker som nu kommer att ändras.

– För det första att kvinnor slipper känna sig som offer och blir av med skammen i kroppen och kan gå vidare. De kommer att bli starka av detta och inte ta mer skit. För det andra kommer förövare att tänka sig för flera gånger när de förstår att det nu blir mer transparent och att de inte längre kan lita på att kvinnor kommer att ta på sig skammen och tiga.

Att börja lyssna och respektera kvinnor kommer även göra att diskrimineringen kring löner och arbetsförhållanden kommer upphöra.

– Om man börjar se kvinnor som människor med samma värde som män så kommer kvinnor kunna stå på sig, vilket kommer att leda till väldigt stora förändringar.

”Kommer fortsätta i evighet”

Någon tillbakagång för #metoo-rörelsen tror inte Witt-Brattström på, utan menar i stället att den kommer att fortsätta i evighet.

– Givetvis kommer medierna att sluta rapportera men då fortsätter det i stället bara på sociala medier. Innan tänkte jag att jag inte hade tid att vara på Facebook men nu inser jag verkligen den revolutionära potentialen.

Nästa metoo-våg tror Witt-Brattström kommer att handla om mäns våld mot kvinnor i det egna hemmet. Något som hon själv har varit utsatt för.

– Våldet behöver inte alltid vara sexualiserat. Var fjärde kvinna utsätts för våld, många i hemmet och det är därför mycket vanligare än man tror. Ändå talas det tyst om det, ofta av hänsyn till barnen.

Tror du att detta är tiden då patriarkatet kommer att falla?

– Nej, patriarkatet är döbra på att maskera sig och bida sin tid. Men det viktiga är att potentialen finns. För om man har lyckats att göra en sån här massprotest så kommer man kunna göra det när som helst. Det är en tsunamivarning på att orkanen kan aktualiseras och aktiveras när som helst. Det är den stora skillnaden nu och gör detta historiskt unikt. 

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

GRAFIK: Så blev #MeToo ett globalt vrål

ÄMNEN I ARTIKELN

#MeToo-rörelsen

Ebba Witt-Brattström

MeToo