Franken-skandalen sätter fokus på president Trump

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trumps hån mot senatorn Al Franken slår tillbaka.

Nu flyttas fokus till presidentens egna sexskandaler.

– Vi har en man som anklagas för sexuella trakasserier i ovala rummet, har vi inte? säger Hillary Clinton till 77 WABC Radio.

1 av 2 | Foto: NICHOLAS KAMM / AFP
Donald Trump.

President Donald Trump raljerade i fredags över ett fotografi på demokraten Al Franken där han ser ut att ta radiojournalisten Leeann Tweeden på brösten medan hon sover.

”Al Frankenstein-bilden är riktigt illa, säger mer än tusen ord. Vart går hans händer på bild 2, 3, 4, 5 & 6 medan hon sover?”, skrev Trump på Twitter.

Utspelet kommer i ett läge där Donald Trump varit försiktig med att kommentera de omfattande anklagelserna mot senatorskandidaten och partikamraten Roy Moore – som bland annat anklagas för närmanden mot en minderårig flicka på 1970-talet.

Nu ser hånet mot Al Franken ut att slå tillbaka mot Trump, som under presidentvalkampanjen 2016 själv pekades ut som förövare av en rad kvinnor.

CNN-profilen Jake Tapper tar i sitt program ”The Lead” upp de tolv kvinnor som anklagar Donald Trump för olika former av sexuella trakasserier och övergrepp. Trump har tidigare kallat kvinnorna ”lögnare” och anklagelserna ”fabricerade”.

– Människor i vita hus av glas borde inte kasta stenar, säger Tapper apropå attacken på Franken.

”Ta dem på fittan”

Den tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton vill i sin tur att Trump ska granskas på samma sätt som Moore.

– Vi har en man som anklagas för sexuella trakasserier i ovala rummet, har vi inte? De väldigt trovärdiga anklagelserna mot honom har inte tagits på allvar. Vi kan inte entlediga presidenten från den här debatten, säger hon i en intervju med Rita Cosby i 77 WABC Radio och tillägger:

– Han är en skam för ämbetet.

Under valkampanjen i fjol dök det upp en videoinspelning där Donald Trump skryter om hur han raggar på kvinnor genom att kyssa dem utan lov och ”Ta dem på fittan”. Han har försvarat sig med att det var ”omklädningsrumssnack” och inte representativt för hans person.

– Ett dussintal kvinnor anklagar honom bland annat baserat på hans egna ord. Han har själv beskrivit sexuella trakasserier, säger Hillary Clinton.

Senatorn bad om ursäkt

Radiovärden Leeann Tweeden berättade i torsdags i en artikel om hur hon kände sig ”äcklad och kränkt” över hur Al Franken betett sig mot henne under en resa i Afghanistan 2006. Franken publicerade omgående ett uttalande där han bad om ursäkt. Han sa även att han välkomnar en granskning i senatens etikutskott. Tweeden godtog ursäkten och förklarade på en pressträff att syftet med att berätta inte var att få honom avsatt.

Till skillnad från Al Franken har Donald Trump såväl som Roy Moore fäktat bort alla anklagelser som strunt.

Hillary Clinton berömmer Frankens snabba ansvarstagande och vilja ”att ta konsekvenserna”.

– Jag hör inte det från Roy Moore eller Donald Trump, gör du? säger hon i intervjun med Rita Cosby.

Utmanar Clinton

Trump bemötte Clinton på lördagsmorgonen.

”Crooked Hillary Clinton är den sämsta (och största) förloraren någonsin. Hon kan helt enkelt inte sluta, vilket är bra för det Republikanska partiet”, skriver presidenten.

Han utmanar henne att ställa upp som presidentkandidat på nytt, i valet 2020.

”Hillary, gå vidare med ditt liv och försök igen om tre år!”

Har inte stämt kvinnorna

Sexanklagelserna mot Donald Trump berördes på en presskonferens i Vita huset i fredags.

CBS-reportern Major Garrett undrar varför presidenten inte stämt de kvinnor som anklagar honom. Något Trump sa att han skulle göra när presidentvalet förra året var över.

– Varför har han inte gjort det? frågar journalisten.

– Jag har inte frågat honom om det. Jag får fråga honom och återkomma om varför han inte valt den vägen. Det är ett alternativ även för Roy Moore, svarar pressekreterare Sarah Huckabee Sanders, enligt The Hill.

Huckabee Sanders påpekar samtidigt att det finns en stor skillnad mellan Franken och Trump.

– Senator Franken har erkänt att han gjort fel, det har inte presidenten gjort. Det är en väldigt tydlig distinktion.

Publicerad:

LÄS VIDARE