Nyheter

Inga krispengar till kommunerna

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

”Ansvarslöst” säger Socialdemokraternas Thomas Östros till Aftonbladet

Det blir inga extrapengar till kommunerna i år.

Det är beskedet från allianspartierna, enligt Svenska Dagbladet.

– Ett chockbesked till alla som arbetar i välfärden, säger Thomas Östros, Socialdemokraterna, till Aftonbladet.

15 000 personer. Så många kan försvinna från landets skolor, sjukhus, äldreboenden och andra delar av den svenska välfärden enligt organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Välfärden är hotad och SKL har krävt mer pengar av regeringen. Finansminister Anders Borg flaggade tidigare i år för att han tänker öppna plånboken lagom till vårbudgeten 15 april.

–?Vi är klara över att det behövs mer pengar i kommunsektorn och vi är klara över att vi ska åtgärda det, sa Borg i riksdagen 26 februari.

”Begränsat utrymme”

Nu låter det annorlunda. I en tv-sänd debatt mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledare Mona Sahlin i veckan var Reinfeldts budskap:

– Vi har ett begränsat utrymme. Man ska vara försiktig med tanke på hur djupt dennna kris går, sa statsministern - och hänvisade till det kommunala självstyret.

– Det är viktigt att påpeka att de har detta ansvar också nu i sämre tider, sa Reinfeldt till Aftonbladet.

Och nu stämmer samtliga alliansens ekonomiskpolitiska talespersoner in.

– Jag bedömer att för 2009 är det inte aktuellt med några nya pengar. Däremot är vårt partis bedömning att vi måste ge mer för 2010, säger kristdemokraten Stefan Attefall till Svenska Dagbladet.

”Ett chockbesked”

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Thomas Östros tycker att regeringen agerar ansvarslöst.

– Det här är ett chockbesked till alla som arbetar i välfärden. Regeringen har råd att låna till skattesänkningar för de som tjänar mest. Men de har inte råd att sätta stopp för uppsägningar av lärare och sjuksköterskor.

– Det här är skandal.

Statsminister Fredrik Reinfeldt försvarar sig med att kommuner och landsting redan har fått nio miljarder för i år. Det räcker inte säger Thomas Östros. Hans parti skulle ha gett mer. Och nu ser vi konsekvenserna av regeringens politik, menar Östros.

– Vi börjar redan se större barngrupper i förskolan, större klasser och sämre vård. Det är ju förskollärare, lärare och sjuksköterskor som sägs upp. Det här är ansvarslöst.

Väntat för SKL

För Sveriges kommuner och landsting var nyheten om uteblivna extrapengar i år ganska väntad.

– Vår styrelse skrev brev till regeringen och krävde tillskott både för i år och nästa år. Men eftersom det inte har kommit någon respons så har vi inte räknat med mer pengar, säger biträdande chefekonom Stefan Ackerby till Aftonbladet.

Däremot väntar han sig mer regeringspengar nästa år. För kommunerna och landstingen har problem.

– Läget är väldigt allvarligt. Kanske inte så allvarligt som under 90-talskrisen, men man vet inte var utvecklingen tar vägen.

Aftonbladet har sökt finansminister Anders Borg för en kommentar.

ANNONS

Vad betalar du i el varje månad? Jämför priser här!

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: