Här är de nominerade bloggarna

- i kategorin samhälle & politik.

Namn: Henrik Alexandersson
Ålder: 48
Ort: Bryssel
Bloggens namn och adress: Henrik-Alexandersson.se
Startades år: 2004
Vad handlar din blogg om? Politik, idédebatt, frihetsfrågor och EU.
Varför startade du den? För att föra ut mina motvals åsikter.
Vem tror du att din främsta konkurrent till Stora Bloggpriset är? Christian Engström
Därför är min blogg bäst i Sverige: Hos mig får man läsa nya och viktiga saker som gammelmedia inte hinner med, inte är intresserade av eller inte har plats för.
Tre taggar jag använder för mycket: maktapparaten, regeringen, oppositionen
Det här kommer du aldrig att få läsa om i min blogg: Mode och sport
När jag startar en ny blogg kommer den handla om: Kultur
Hemlig superkraft som jag har: Politisk röntgensyn

Namn: Isobel Hadley-Kamptz
Ålder: 33
Ort: Stockholm
Bloggens namn och adress: Isobels text och verkstad
Startades år: 2005
Vad handlar din blogg om? Politik, mediefrågor, kulturvärlden, kärlek och min vantrivsel i samtiden.
Varför startade du den? För att jag ville ha någonstans jag kunde bestämma själv
Vem tror du att din främsta konkurrent till Stora Bloggpriset är? Jag tycker Elin Grelsson och Rasmus Fleischer är Sveriges bästa politiska bloggare.
Därför är min blogg bäst i Sverige: Se ovan, det tycker jag inte. Men den är rätt bra om man vill läsa om det jag kallar liberalism men som knappt längre finns i politiken.
Tre taggar jag använder för mycket: Jag använder rätt sällan taggar.
Det här kommer du aldrig att få läsa om i min blogg: Det är extremt osannolikt att jag skulle börja ägna mig åt partipolitik med fasta lojaliteter.
När jag startar en ny blogg kommer den handla om: Sex, sömnad eller mitt hat mot auktoriteter. vänta, det sista skriver jag ju redan om.
Hemlig superkraft som jag har: Jag är sjukt bra på att fritera och har 23 stycken nästan identiska röda läppstift.

Namn: Gun Svensson
Ålder: 72 år
Ort: Norrtälje
Bloggens namn och adress: Farmorgun i Norrtälje
Startades år: November 2006
Vad handlar din blogg om? I början var det mera allmänt sånt som jag funderade över eller hade synpunkter på sedan jag läst Norrtelje Tidning och Svenska Dagbladet på morgonen. Efter den 9 juni 2008, då FRA-lagstiftningen piskades igenom i riksdagen, har den fått en mera tydlig inriktning på politik med fokus på Internet, som verktyg i kampen för demokrati, mänskliga rättigheter, integritet och rättssäkerhet samt folkbildning. På nätet vill jag vara medborgare, inte enbart ses som kund, där ISP-ar kan begränsa rörelsefriheten genom långtgående odemokratiska krav i användarvillkoren.
Varför startade du den? Min son, som vet att jag gärna skriver när jag känner att jag måste uttrycka mina synpunkter om något,tyckte att jag borde börja blogga. Idag har jag blivit Farmor Gun med den del av bloggosfären, som engagerat sig i kampen för ett samhälle där demokratiska ideal omsätts i praktiken.
Vem tror du att din främsta konkurrent till Stora Bloggpriset är? Det är väldigt svårt för mig att sia om detta, men om jag själv kunde bestämma det, då vore jag i valet och kvalet mellan Badlands Hyena och Sagor från livbåten.
Därför är min blogg bäst i Sverige: Den saken överlåter jag till andra att bedöma. Självklart blir jag glad när jag ser att det finns läsare som följer mitt bloggande och tycker till nu och då i kommentarstråden. Men jag har medvetet underlåtit att lägga in en räknare, då jag inte vill riskera att bli styrd av om där är en, tio eller etthundra som läser.
Tre taggar jag använder för mycket: Den frågan är en riktig luring! Jag vet att jag har ett starkt fokus på frågor, som rör ett öppet och fritt internet, vilket av en del kan uppfattas som något närmast maniskt. Men det finns en medveten tanke bakom - repetition, repetition och åter repetition är all inlärnings moder. Till åren kommen behöver jag gnugga in saker som fångar upp och som jag tycker kompletterar det spår som jag är inne på. Därför kan jag inte ange någon av mina vanligaste taggar, utan det får bli Folkpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna, som alla har grumliga motiv för FRA:s filtrering och databasen.
Det här kommer du aldrig att få läsa om i min blogg: jag använder min blogg för reflektion, och vill inte begränsa mig genom att ta avstånd från något.
När jag startar en ny blogg kommer den handla om: Du menar väl OM? I så fall skulle den handla om hur kommunen, landstinget och regeringen skulle kunna bli bättre på att offentliggöra saker som är på gång, innan beslut redan är tagna.
Hemlig superkraft som jag har: När något viktigt ska avgöras, vill jag gärna sova på saken. Det har ofta visat sig att jag dagen därpå kan tänka klarare och och agera klokare.

Namn: Elin Grelsson
Ålder: 26
Ort: Göteborg
Bloggens namn och adress: Elin Grelsson
Startades år: 2006
Vad handlar din blogg om? Det privata, det personliga och det politiska i en salig röra.
Varför startade du den? Jag startade den som en anonym blogg, främst för att skriva av mig om mina tankar kring att vara nybliven singel, mitt niotillfem-jobb på kontor och min sömnlöshet. 2008 slutade jag att vara anonym och började alltmer att skriva om samhällsfrågor och politiska frågor som intresserade mig.
Vem tror du att din främsta konkurrent till Stora Bloggpriset är? Någon av alla nätaktivist-bloggar som inte fått priset tidigare.
Därför är min blogg bäst i Sverige: Den gör de personliga frågorna politiska och allmängiltiga.
Tre taggar jag använder för mycket: "Genus", "flyktingpolitik" och "psykisk ohälsa" använder jag oftast just nu, men de kan å andra sidan inte användas för mycket. Den enda tagg jag borde skära ner på är nog "fylla".
Det här kommer du aldrig att få läsa om i min blogg: Varför män är från Mars och kvinnor från Venus och annat biologistiskt bullshit.
När jag startar en ny blogg kommer den handla om: En queer modeblogg med betoning på snygghet över könsstereotypa gränser.
Hemlig superkraft som jag har: Jag är alldeles för självutlämnande för att ha hemligheter. Men det är kanske också en superkraft av något slag.

Namn: Emma Marie Andersson
Ålder: 45
Ort: Stockholm
Bloggens namn och adress: opassande.se
Startades år: 2007
Vad handlar din blogg om? Jag skriver mycket om kontrollsamhället och problemen med att makthavare inte respekterar människors behov av privatliv. Det är ena sidan av vårt alltmer digitaliserade samhälle som är mycket oroväckande, där det allt oftare uttrycks som att man har något att dölja för att man vill stänga dörren om sig ibland.
Varför startade du den? För att jag insåg att jag satt på lite kunskap som andra kanske skulle ha glädje av att få ta del av. Att det sedan utvecklades till få in detsamma från läsare och bloggare i retur var en fantastisk bonus.
Vem tror du att din främsta konkurrent till Stora Bloggpriset är? Jag upplever det inte som att vi konkurrerar. Vi är ett enormt nätverk som länkar och lyfter upp varandra. I skrivande stund vet jag inte vilka andra bloggar som blivit nominerade, men jag hoppas att Nima på Nordic Dervish blivit det.
Därför är min blogg bäst i Sverige: En blogg gör ingen skillnad, hur fantastisk den än är. Jag kan skriva världens bästa inlägg(!) utan att det spelar någon som helst roll. Länkdrottning är nog en titel jag kan aspirera på dock. Fler borde länka mycket. Men det gör inte min blogg till den bästa precis.
Tre taggar jag använder för mycket: Kontrollsamhälle, privatliv, deltagarkultur
Det här kommer du aldrig att få läsa om i min blogg: Ingen aning...? doftljus? Eller förresten, jag har nog skrivit om det nån gång, nu när jag tänker efter...
När jag startar en ny blogg kommer den handla om: Om inte Johnny på Stationsvakt gjorde det så bra redan skulle jag dra igång en sån som hans blogg när jag känner mig färdig med politiken.
Hemlig superkraft som jag har: Mitt rss-flöde och mina läsare.

Publisert: