”Vi bor lantligt – mitt i stan”

Jessica trivs i lägenheten på 130 kvadratmeter på Södermalm. Här blandar hon ny design med gamla loppisfynd.
Jessica trivs i lägenheten på 130 kvadratmeter på Södermalm. Här blandar hon ny design med gamla loppisfynd.

Drömmen om ett hus på landet visade sig vara helt fel.

Välkommen hem till Jessica och

Johan som tog med sig den lantliga

stilen tillbaka till stan.

Johan eldar i en av de tre kakelugnarna, både för myskänslan och för att sprida värme i lägenheten.
Johan eldar i en av de tre kakelugnarna, både för myskänslan och för att sprida värme i lägenheten.

Mitt på Södermalm i Stockholm, fyra trappor upp, utan hiss och med en lummig innergård ligger den lantligt inredda lägenheten.

Här bor Jessica med sin make Johan, de tre barnen Oliver, 5, Julia, 12, Felix, 15, och den svarta labradoren Pelle.

Det karaktäristiska knarret i trägolven välkomnar oss och spraket från kakelugnarna sprider värme och harmoni.

Det känns precis som på landet när vi slår oss ned vid köksbordet för att dricka kaffe och äta nybakade bullar.

För sex år sedan när Jessica väntade Oliver lockade livet utanför stan. Familjen drömde om en lantlig idyll där barnen kunde springa barfota och äta äpplen direkt från träden.

Renoverade huset

Efter att ha sålt sin lägenhet på söder och sin sommarstuga i Norrtälje fann de slutligen sitt hus i Stuvsta, någon mil söder om Stockholm.

Som de flesta husägare började Johan och Jessica fixa och renovera på huset, men längtan tillbaka till stan blev snabbt påtaglig.

–?Barnen saknade sina vänner, jag och Johan vår släkt och umgängeskrets, vi fick långt till skolan och pendlade till jobben i stan. Varje gång vi skulle göra en utflykt eller aktivitet så blev det ett helt projekt, berättar Jessica.

Att vara villaägare blev ett kort kapitel i familjens liv, efter sex månader tog de sitt pick och pack och flyttade tillbaka till Söder. Men först tre år senare hittade de sin drömlägenhet och slog till på en gång.

–?Vi visste att vi skulle ha den, familjen var helt överens. Vi fastnade totalt när vi såg den fina bakgården med knotiga träd, gräsmatta, smultron, jordgubbar och hallonbuskar. Den var till och med bättre än vår villaträdgård, säger Jessica.

Geniun atmosfär

Huset som är byggt 1915 ligger på en lugn bakgata, fri från trafik och buller. Lägenheten på 130 kvadratmeter har fönster som vätter åt två vädersträck, tre vackra kakelugnar och högt i tak.

Det är med viss avund jag insuper den genuina atmosfären, värmen, lugnet och ljuset i lägenheten. Jag går till och med vilse innan jag förstår hur de sex rummen är placerade med sina oväntade vinklar, dörrar och genomgångar.

Flytten tillbaka till stan var bara positivt för familjen.

–?Vi fick tillbaka mycket kvalitetstid när vi flyttade tillbaka till stan, mer tid över för barn och aktiviteter, säger Jessica.

Hon hade till och med tid att förverkliga sin dröm. För ett halvår sedan startade hon upp barnbutiken ”Rackarungar” på Söder.

–?Nu behöver jag inte oroa mig för trädgård, värmepannor, iskalla golv, fasad, takbyte, långa restider och bilreparationer. Nu har jag min butik att tänka på och insidan av lägenheten, men det är inget som brådskar.

Påverkades av mamma

Jessica sprudlar av energi och livsglädje. Att hon älskar inredning går inte att ta miste på.

Redan som liten påverkades hon och hennes syster Jenny av mamma Anns intresse för inredning och konst. Föräldrahemmet förändrades ständigt. Inredningsintresset har gått i arv hos båda systrarna men Jessica har fastnat för den lantliga stilen. Jessica hämtar mycket inspiration från inredningstidningar men även livet i vardagen;

–?Jag älskar den ombonade och den hemtrevliga känslan som den lantliga stilen ger. Jag blandar

gärna möbler från loppisar, från nätet och vanliga inrednings­affärer. Mitt senaste inköp är köksstolarna som jag köpt på Blocket, berättar hon nöjt och drar handen över den nyklädda stolsitsen bredvid.

Rejäl förvaring

Familjens favoritrum är det stora köket i lantlig stil. Här får familjen plats med stora middagar med släkt och vänner. Ingen behöver trängas, arbetsytorna är många och alla skåpen bjuder på rejäl förvaring.

Men visst finns det saker att göra i lägenheten, planen är att sätta klinker vid entrén samt i det lilla badrummet, installera badkar i det stora och måla lister och foder i köket gråa, om Johan får bestämma.

Familjens visioner är att återigen ha ett litet lantställe utanför stan. Men Jessica säger med sin positiva inställning;

–?Vi är så nöjda ändå, vi har ju skapat vår dröm, en lantlig oas mitt i stan!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN