Nyheter

Kina till motattack mot klimatkritiken

Av: 

Eva Buskas

Kinas vice utrikesminister He Yafei gick i dag till motattack mot de som krisiterat landets klimatpolitik.

Foto: AP

NYHETER

Efter den hårda kritiken – nu går Kina till motattack.

– Nu är inte tid att kasta anklagelser mot varandra. Att peka finger åt andra länder skadar konferensen, säger Kinas vice utrikesminister He Yafei.

Kina har kritiserats hårt under klimatmötet i Köpenhamn. I korridorerna hörs europeiska tjänstemän muttra att Kina medvetet blockerat förhandlingarna eftersom de inte har något att vinna på ett nytt klimatavtal.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa i går att Kinas bud i praktiken innebär att de inte vidtar några åtgärder alls, utan fortsätter som vanligt. Kina har hittills inte kommit med några nya bud till förhandlingsbordet och intresset var därför stort på Kinas presskonferens i eftermiddags.

Inga glada överraskningar

Men vice utrikesminister He Yafei bjöd inte på några glada överraskningar.

– Det kinesiska åtagandet baseras på vetenskaplig forskning. Det är ickeförhandlingsbart och ovillkorligt. Och oavsett utgången på klimatmötet kommer Kina att uppfylla det, säger han.

Han krävde också att i-länderna ger kraftigt ekonomiskt stöd till u-länderna för att klara klimatåtgärderna och att i-länderna visar förståelse för u-ländernas behov av att få göra samma industriella utveckling som i-länderna redan gjort.

Kina har hela tiden velat ha den ”tvåspårslösning” som förhandlingarna nu jobbar efter, där Kyotoprotokollet förlängs och kompletteras med ett nytt program för u-länderna, USA och Kina.

Fortfarande hoppfulla

Samtidigt var He Yafei noggrann med att påpeka att Kinas mål fortfarande är att få till stånd en överenskommelse i Köpenhamn.

– Vi vet att processen går trögt, men vi är fortfarande hoppfulla. Så länge det finns 1 procents hopp kvar, måste vi visa 100 procents ansträngning.

Han riktade också hård kritik mot dem som beskyllt Kina för att vara motsträviga i förhandlingarna.

– Nu är inte tid att kasta anklagelser mot varandra. Att peka finger åt andra länder skadar konferensen, säger He Yafei.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: