Reinfeldt: Grattis Piratpartiet

– Grattis, Piratpartiet, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

Och lovade att Moderaterna ska bli bättre på frågor kring internet och integritet.

– Vi vill vara ett parti som tar de här frågorna på allvar, sa Reinfeldt till Aftonbladet sent på valkvällen.

Först strax efter klockan elva lämnade moderatledaren och statsminister Fredrik Reinfeldt det stängda rummet på Moderaternas riksdagskansli. Då först kunde han och den övriga partiledningen konstatera att valet inte blev den fullständiga katastrof som siffrorna visade tidigare under kvällen. Men det var få på Moderaternas valvaka som såg slutresultatet, runt 18,8 procent som en framgång.

I förra EU-valet fick Moderaterna 18,3 procent och det stod i kväll klart att det intensiva kampanjandet och allt tal om ansvarstagande inte hade gått hem hos väljarna.

Moderata ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman var i kväll starkt kritisk till partiledningen och kräver nu en ny politik, riktad mot den unga generationen.

– Vi har under tre års tid påtalat bristerna i partiets förhållningssätt till internet. På tisdag har vi partistyrelsemöte och då måste vi börja bygga om Moderaterna till det bästa partiet för unga, sa Wykman till Aftonbladet.

Han är övertygad om att Piratpartiets framgångar i EU-valet inte är en engångsföreteelse.

– Piratpartiets väljare är minst lika benägna att rösta i riksdagsvalet som i EU-valet.

Fredrik Reinfeldt tar till sig av kritiken.

– Jag ska lyssna på vad Niklas Wykman säger. Det är klart att vi vill vara ett parti som tar frågor kring integritet och internet på stort allvar. Men jag kommer dock att fortsätta hävda att det ska finnas en balans. Det ska finnas frihetsperspektiv men det ska också finnas ett ansvarstagande. De normer, de lagar och regler som vi annars använder i samhället ska också gälla för internetmiljön.

Men Fredrik Reinfeldt vägrade att se valresultatet som ett misslyckande.

– Nära 120 000 fler har röstat på oss i det här valet jämfört med förra valet.

Han gratulerade också allianskollegorna i Folkpartiet till deras valframgång.

– Det innebär att alliansen totalt sett går framåt mandatmässigt.

Publisert: