Förre nazist- lägervakten till Tyskland

Den förre nazistiske lägervakten John Demjanjuk har flugits från USA till Tyskland, där åtal väntar honom för medhjälp till mord på 29 000 judar. Planet lyfte på måndagskvällen från Cleveland på väg mot München.

John Demjanjuk flygs till Tyskland – han ska ställas inför rätta för mord.

Den 89-årige Demjanjuk hämtades tidigare på måndagen i sitt hem i Ohio av fyra federala agenter. Han bars på bår till en väntande ambulans och kördes till vad källor sade var ett ambulansflyg som lyfte strax efter klockan sju på kvällen lokal tid.

Varken familjen eller myndigheterna ville kommentera avfärden, men en talesman för den tyska regeringen sade att planet väntades till Tyskland på tisdagen.

– Vi förmodar, utifrån vad vi vet just nu, att han troligen kommer till Tyskland i morgon, sade Ulrich Staubigal, talesman för justitiedepartementet, till AFP.

Sa adjö

På måndagsmorgonen sågs två präster besöka Demjanjuks hem och flera familjemedlemmar kom också för att säga adjö.

Avfärden sätter punkt för flera månaders juridiskt manglande med domar och överklaganden.

Inte något hinder

En federal domstol i USA fastslog den första maj att det inte fanns något hinder för att utlämna Demjanjuk till Tyskland. Domstolen sade att läkarutlåtanden visar att ett utlämnande inte riskerar att vålla den sjuke Demjanjuk sådana men att han måste stanna i USA.

I torsdags beslutade USA:s högsta domstol att inte ta upp fallet.

I mitten av april räddades Demjanjuk i sista stund från deportation av ett domstolsingripande. Han hade redan hämtats från sin bostad av federala agenter och var på väg mot flygplatsen när utlämnandet avbröts.

TT