"Det kanske inte sa klick"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-24

Victoria och Daniel i samma våning – 33 år senare

De sitter i samma våning som kungen och drottningen gjorde – 33 år tidigare.

Daniel Westling är nervös men glad och Victoria avspänd och leende när de berättar om sin kärlek och frieriet.

– Jag sa ja, ja, ja, säger Victoria.

För dryga 33 år sedan tillkännagavs förlovningen mellan kung Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath. Då satt de i den gröna fästmanssoffan, även kallad förlovningssoffan, i prinsessan Sibyllas våning i Stockholms slott, med sammanflätade händer och nyförälskade leenden.

I dag, i samma våning men inte i samma soffa, satt i stället kronprinsessan Victoria och hennes Daniel Westling och höll en lika välbesökt presskonferens. Victoria var klädd i mörkblå sidenklänning, Daniel i mörk kostym när de tätt intill varandra, ibland kärleksfullt puffande på varandra pratade om sin kärlek.

Daniel berättade hur han friade i ett vinterkallt Stockholm.

"Jag sa ja, ja, ja"

– Det var en vacker solig dag. Isen knarrade så där härligt som den kan göra på Drottningholm. Det var en fantastisk stämning, lite nervöst så klart. Jag hoppades på ett ja men jag var inte helt säker.

Men Victoria sa ja. Flera gånger. Hon säger själv att hon väntat på frieriet.

– Jag sa, ja, ja, ja, säger hon och skrattar.

Den diamantprydda ringen visar Victoria stolt upp för fotograferna.

– Det är en ring som betyder oerhört mycket för mig.

"Vi behövde tiden"

Daniel och Victoria har varit tillsammans i sju år. Sju år av väntan kan man tro. Men inte enligt kronprinsessan och Daniel.

– Vi har känt att vi behövt den här tiden, säger Victoria.

–  Jag har behövt tid att anpassa mig, lära mig vad det här går ut på. Det hade nog varit misslyckat om jag gått ner och knä och friat efter ett år, säger Daniel Westling.

För kung Carl Gustaf och Silvia sa det bara klick när de möttes, ett klassiskt citat som använts ofta.

Men riktigt så var det inte för Victoria och Daniel. De blev vänner först, genom Daniels jobb.

– Det kanske inte sa klick, det gjorde det inte. Daniel och jag hade en väldigt fin och välgrundad vänskap. Det var en vänskap som växte och blev till kärlek. Så tyvärr, inget klick, säger Victoria med ett skratt.

– Den här tryggheten som jag känner hos Daniel är otrolig. Det var det vår vänskap grundade sig på också. Sen har vi väldigt roligt tillsammans.

"Titta på henne!"

Daniel snålar inte med berömmet om sin blivande fru när han berättar varför han föll för henne.

– Titta på henne, är det svårt att förstå? Kronprinsessan har ett fantastiskt stort hjärta. Vår vänskap utvecklades till kärlek. Det är perfekt personkemi.

Daniel Westling har gjort en enorm resa. Från "en man av folket" till blivande prins. En resa som inte alltid varit helt lätt.

– Jag har fokuserat på mitt arbete och mitt företag. Med kronprinsessan vid mina sida har jag känt mig trygg och stark. Men vissa gånger har det varit jobbigt, säger Daniel.

– Jag har vant mig de senaste sju åren. Det är ingenting jag längtar efter, det är jättenervöst för mig att sitta inför er. Men jag har vunnit kronprinsessans kärlek och kungens stöd och med det i ryggen känner jag mig trygg.

"En lättnad"

Under åren har de lärt känna varandras familjer väl.

– Daniel kommer från Ockelbo och har en fantastiskt fin och varm familj. En liten och nära sammansvetsad familj. För mig var det en lättnad att komma till deras familj, jag kände en sådan värme. Ockelbo är ett ställe för mig att ladda batterierna på, säger Victoria.

– Kungen och drottningen har tagit emot mig med värme från första stund. Kronprinsessans syskon har jag en nära relation till sedan många år tillbaka, så jag har haft det enkelt.

"Jag är genomlycklig"

Daniel Westling kommer efter bröllopet inte längre ägna sig åt sin gymverksamhet.

– Jag har grundat företaget och det ligger mig varmt om hjärtat. Men jag kommer inte efter bröllopet att ha en operativ vd-roll där. Jag kommer att ha en passiv ägarroll.

Skrattande och lekfullt puffande på varandra avslutade paret presskonferensen.

– Jag är genomlycklig, säger Victoria.

Fakta om kungliga bröllop:

Inför ett kungabröllop måste förberedelserna göras i extremt god tid. Man ska bjuda in kungligheter och dignitärer från hela världen och de ska i sin tur hinna svara. Det blir ett enormt säkerhetspådrag och tv ska förbereda direktsändningar.

Alla svenska kungligheter i Stockholm har gift sig i Storkyrkan i Gamla stan. Kungens och drottning Silvias bröllop ägde rum där 1976. Alternativet skulle möjligtvis vara Slottskyrkan.

Mamma Silvia charmade hela svenska folket och var klädd i en elegant, benvit klänning från Dior, ett diadem med kaméer och en brudbukett av vita orkidéer när hon gifte sig. Självklart kommer Victoria att vara lika fint klädd vid sitt bröllop.

Vid väninnan Caroline Dinkelspiels bröllop i juni 2003 var Victoria tärna i juni. Josephine Genetay och Caroline Kreuger skulle också vara tänkbara tärnor.

När kungen och Silvia gifte sig 19 juni 1976 tv-sändes vigseln. Victorias bröllop kommer självklart direktsändas i TV och följas av en stor del av den svenska befolkningen.

Denna nyhet skickades som

sms-flash den 24/2 kl. 13.57

Beställ nyhetsflash du också

ANNONS