Vattenkrisen i Kapstaden: ”Dag noll” kan vara nära

Publicerad 2018-02-20

På grund av torka riskerar Kapstaden att helt få slut på vatten.

Folk tvättar inte sina kläder lika ofta, caféer ber sina gäster att inte spola på toaletten och restauranger dukar med plastbestick för att spara disk.

Situationen beskrivs som desperat och ”dag noll”, dagen då alla kranar stängs av, kan inträffa snart.

Kapstaden kan bli den första moderna storstaden som helt kan få slut på vatten, skriver CBS News.

I tisdags deklarerade Sydafrikas regering en nationell kris. Vad som kallas ”dag noll”, dagen då nästan alla vattenkranar stängs av och befolkningen istället kommer behöva köa vid monteringsrör installerade längs gatorna, kan vara nära enligt Daily mail.

Datumet för beräknade ”dag noll” har emellertid flyttats fram flera gånger. Nu beräknas ”dag noll” inträffa i juli, om det inträffar över huvud taget.

Tre år av successiv torka har varit förödande för stadens vattenreserver.

I Voëlvleidammen, en av stadens största vattenkällor, var vattennivåerna nere på mindre än 20 procent i slutet av januari. I en annan stor vattenreserv, Theewaterskloof-dammen, var vattennivån då 13,1 procent.

Den extrema torkan har gjort att lokala myndigheter har tagit till extrema restriktioner gällande vattenkonsumtionen. Restriktionerna har gjort att befolkningen delvis tvingas hämta vatten från särskilda källor som har öppnats för allmänheten, skriver CBS News.

Hårda restriktioner

Det har uppstått bråk vid de alternativa vattenkällorna och myndigheterna har blivit tvungna att anlita vakter för att se till att inte bråk bryter ut.

Nu bävar staden inför hur det kommer se ut när det kanske inte finns något vatten alls.

Invånarna får i dagsläget bara använda runt 49 liter vatten per dag per person. Enligt Svenskt vatten använder varje svensk i snitt cirka 140 liter per dag och person.

För att sätta det i perspektiv går det åt cirka 36 liter vatten under en dusch på tre minuter.

Situationen utanför staden är möjligtvis ännu tuffare än inne i staden. En jordbrukare vittnar om att han endast kunnat plantera en fjärdedel av sina grödor under förra året.

”Vi lever inte i ett kaos”

Svenske Dennis Jonsson, 33, bor i Kapstaden. Han säger att läget är kritiskt, men understryker att befolkningen inte ”lever i ett kaos”.

– Folk har verkligen gått samman och sparat otroligt mycket vatten sen man gick ut med informationen om vattenbristen. Det är inte alls säkert att det blir ”dag noll”.

Dennis försöker själv bidra genom att minska sin vattenkonsumtion.

– Jag tar kortare duschar och försöker återanvända vatten så mycket som möjligt.

Dennis tror att det finns mycket att lära av vattenkrisen.

– Det har varit ett väldigt bra wake up call. Det finns nog många fler städer i världen som kan vara på gränsen till att hamna i en liknande situation. Jag hoppas att det kommer komma fram bra innovationer ur den här krisen som gör att vi kan spara vatten på ett världsligt plan.

Illegal vattenhandel

Nu sätter man hoppet till en kraftig regnperiod i maj i år, som förhoppningsvis kan fylla dammarna igen. Men även om det kommer rikligt med regn kommer krisen inte vara över, enligt experter.

Enligt Reuters har vattenbristen lett till en illegal vattenhandel och en butiksägare som olovligen har nyttjat stadens vattenreserver har fått sin affär igenbommad.

Men flera har kommit på kreativa sätt att spara in på de dyrbara dropparna.

Restaurangägaren Alistair Wilston har bytt ut alla sina bestick mot plastbestick för att inte behöva diska, och funderar på att endast erbjuda kall mat på menyn som inte drar något vatten för tillagning.

Även sydafrikanska musiker drar sitt strå till stacken. Flera band har gjort duschlåtar på två minuter. Tanken är att man sätter på låten när man börjar duscha, och stänger av kranen när musiken slutar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln