Därför borde svenskarna skickas hem

Thage G Peterson: Svenskarna bör åka hem

Thage G Peterson (S) var svensk försvarsminister 1994-1997 och har fem argument mot den svenska insatsen i Afghanistan.

Här skriver han om han varför soldaterna borde skickas hem – från ett krig som inte är vårt och inte kan vinnas.

Thage G Peterson, 77, är före detta försvarsminister.

Thage G Peterson, 75, före detta försvarsminister Socialdemokratisk försvarsminister 1994–1997.

1. Sveriges deltagande ett stort elände

Vi har dragits in i kriget med små steg. Efter åtta år av krig har inte ett enda litet problem lösts. Sverige bör avsluta det militära Afghanistan-äventyret men stanna kvar med en civil del för att hjälpa till att bygga upp landet.

2. Det är falsk varudeklaration

Afghanistankriget måste till toppen på den politiska dagordningen i Sverige. Sluta kalla det fredsbevarande insats. Reinfelt är den förste svenske statschef sedan 1814 att föra krig. Det finns inget klart FN-mandat. Trupperna står under Natobefäl. Krigsinsatsen kostar Sverige enorma pengar: 1,1 miljarder bara för 2009.

3. Meningslöst krig som aldrig kan vinnas

Det är också ett orättfärdigt krig. Man kan inte bomba bort idéer. I dag skickar vi det afghanska folket rätt in i talibanernas händer. Afghanerna har genom historien alltid enats mot utländska trupper.

4. Det är inte vårt krig

Det är USA:s och Natos krig. Bush krig mot terrorismen som Sverige har lockats in i. Min rädsla är att vi dras allt längre in i skiten. Kriget har inget med svensk säkerhet eller narkotikabekämpning att göra.

5. Kriget skadar Sveriges anseende

Vi måste värna det svenska varumärket att verka för fred mot krig. Som Olof Palme sa: ”man kan inte rädda en by genom att utplåna den.”