Lantgårdar vill få sälja eget vin och öl

Försäljning av öl och vin från lokala gårdar på landsbygden får oväntat stöd.

Jordbruksverket ger tummen upp.

– En av Jordbruksverkets viktigaste arbetsuppgifter är ju att verka för en bättre utveckling av landsbygden i Sverige, säger Harald Svensson vid myndigheten till Sveriges Radio.

Det har sedan länge diskuterats om lokala gårdar på landsbygden ska kunna sälja egentillverkad alkohol, som vin och öl, direkt på gården.

Tidigare i år kom dock en utredning om förslag till en ny alkohollag där idén blev sågad. Utredarna hänvisade till Systembolagets monopol på försäljning av alkohol.

Nu är utredningen ute på remiss bland berörda myndigheter.

Jordbruksverket ger förslaget om gårdsförsäljning av egenproducerad alkohol sitt stöd.

Bra för landsbygden

– En av Jordbruksverkets viktigaste arbetsuppgifter är ju att verka för en bättre utveckling av landsbygden i Sverige. Det är klart att det kan finnas ett antal företag som skulle kunna tillverka den här typen av produkter. Det gäller förstås både öl och vin och kanske även whisky, säger Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket till Sveriges Radios Ekotredaktion.

Regeringen kommer tidigast till hösten att lägga fram sitt förslag om den nya alkohollagen. Först då blir det klart om landsgårdar runt om i Sverige kan börja sälja egentillverkat öl och vin på gården.

Publisert: