”Borde inte få ha grisar”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Swedish Meats ordförande Lars Hultström avgår på grund av skandalbilderna.

Men Djurrättsalliansen, som smygfilmade de vanvårdade grisarna, är inte nöjda.

– Det är bra att han avgår, men helst önskar vi att han inte tillåts fortsätta med djurhållningen, säger talespersonen Anna Jansson.

Med bara en månad kvar till jul slog bilderna från 100 svenska grisgårdar ned som en bomb i köttbranschen. Djurrättsalliansen avslöjar hur bönderna bryter mot djurskyddslagen.

I vissa fall rör det sig om extrem vanvård.

– Lars Hultströms gård är en av de värsta, men köttbranschen försöker att få det till att han är ett undantag och så är det inte. Samtliga gårdar vi besökte bryter mot djurskyddslagen.

”Borde stoppas”

Avslöjandet fick ett enormt genomslag och Djurrättsalliansens medlemmar hoppas att debatten lever vidare.

– Att Lars Hultström tar ansvar för sina handlingar och avgår är förstås bra, men helst borde han stoppas från fortsatt djurhållning, säger Anna Jansson.

Men organisationen lägger inte skulden enbart på de svenska bönderna. De anser att djurrkyddslagen borde skärpas och hela köttmarknaden ses över i grunden.

I slutändan måste man som konsument tänka på sitt eget ansvar och vara beredd på att betala mer för köttet, anser Anna Jansson.

– Vi vill lyfta fram att de här bönderna lever under press. Sanningen är att det inte går att förena god djurhållning med den enorma efterfrågan som finns på billigt kött i dag.

Publicerad: