Släpps efter 28 år

avErik Wiman, Magnus Sundholm, Johan Edgar

NYHETER

Annika Östberg flygs hem till svenskt fängelse

1 av 3 | Foto: HELENA GROLL/EKOT
Regeringen var sista hoppet Pudeln Aspen blev Annika Östbergs stora stöd under hennes tid i fängelset.

LOS ANGELES. Här är kravlistan som Annika Östberg nu anses uppfylla.

Därför får hon komma till Sverige.

Aftonbladet var i natt på plats utanför häktet på Manhattan där hon väntar på att få flyga hem.

Annika Östberg har suttit i amerikanskt fängelse sedan 1981, dömd för medhjälp till två mord.

I åratal har hennes familj och vänner med hjälp av svenska myndigheter fört en kampanj för att låta henne få komma hem till Sverige.

I går kom beskedet från USA:

Den 25 mars släpptes Annika Östberg i största hemlighet från kvinnofängelset i Corona i Kalifornien.

Klartecken i mars

Tidigare i mars hade det amerikanska justitiedepartementet beordrat att hon skulle överföras till de federala myndigheterna.

Man hade då fått klartecken från Kaliforniens frigivningsnämnd – som gång efter gång tidigare nekat Annika Östberg ett tidsbestämt straff.

Några dagar senare togs svenskan från Kalifornien till Metropolitan Correctional Center på Manhattan i New York.

– Hon har suttit här sedan den första april, säger talesmannen Scott Sussman.

Han kan inte ge några ytterligare upplysningar om när Annika Östberg ska föras vidare till Sverige.

– Det är inget som är offentligt, säger han.

Aftonbladet var i natt på plats vid häktet – där fångar normalt sitter i väntan på rättegång. Där ville man inte ge Annika Östberg möjlighet att kommentera glädjebeskedet.

Uppfyller kraven

Häktespersonalen uppmanade Aftonbladets utsände att överlämna ett brev med kontaktuppgifter och en begäran om att få bli uppringd av Annika Östberg. Men senare ville ingen ta emot brevet.

Enligt Therry Thornton, taleskvinna för Kaliforniens fångvårdsmyndighet, skedde överföringen nu eftersom Annika Östberg äntligen – efter 28 år – anses uppfylla alla kriterier för den internationella överenskommelsen.

– Det beordrades av det amerikanska justitiedepartementet och överföringen godkändes av Kaliforniens frigivningsnämnd, säger hon.

I den detaljerade kravlistan står bland annat hon ska vara socialt anpassad, att en frigivningen inte kan reta upp den amerikanska befolkningen och att det inte får finnas någon risk att hon återvänder till USA. Det var i natt oklart om Annika Östberg kommer att släppas när hon väl anländer till Sverige.

Men enligt det avtal som reglerar överföringen ska återstoden av straffet avtjänas enligt svensk lag – vilket tyder på att hon snart kan bli fri.

Sannolikt kommer Annika Östberg överlämnas till svensk polis på en amerikansk flygplats för transport hem till Sverige. Sent i natt fanns det ingen officiell svensk tidsplan för överlämnandet.

Locket på från UD

Svenska UD har valt att lägga locket på totalt i alla frågor som gäller Annika Östberg.

Enligt presstaleskvinnan Cecilia Julin är det ett gemensamt beslut som fattats i regeringskansliet att inte ge några kommentarer.

Bakgrund

Annika Östberg, född 1954 och uppvuxen i Stockholm, flyttade på 60-talet med sin mor till Kalifornien. Under skoltiden hade hon problem och rymde till San Francisco där hon hamnade i ett heroinmissbruk.

Efter ett äktenskap med en amerikan fick hon efternamnet Deasy. Sedan höll hon ihop med knarklangaren Bob Cox. I april 1981 bråkade paret med en krogägare som Cox sköt till döds. Dagen efter fick paret punktering på sin bil. Cox fick panik när en polis stannade. Han sköt ihjäl polismannen sedan Östberg hjälpt till att ladda vapen under eldstriden. Paret fortsatte flykten i polisbilen. När de stoppades utbröt häftig skottlossning.

Cox hängde sig strax före rättegången. Östberg dömdes 1983 till fängelse i 25 år till livstid. Enligt kaliforniskt lag är hon medskyldig trots att hon inte utförde morden. I en uppgörelse med åklagaren erkände Östberg ”first degree murder” mot att slippa yrkande på dödsstraff.

Hon har 1997, 2002, 2005 och 2008 ansökt om tidsbegränsat straff eller överflyttning till svenskt fängelse. (TT)