”Kan förhindra massmord”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-19

Senaten i Texas godkänner lagförslag om vapen på campus

Senaten i Texas har preliminärt godkänt ett lagförslag som tillåter collegestudenter att bära dolda hanvapen på campusområdet.

Eller snarare – den förbjuder skolorna att förbjudna vapen.

Enligt förespråkare för lagen kommer den att återföra den konstitutionella rätten att bära vapen. De menar att lagen kan förhindra massmord som skolskjutningen på Virginia Tech.

– Jag skulle personligen känna mig skyldig om jag vaknade en morgon och en liknande tragedi hade inträffat i Texas. De plockades en efter en i klassrummen, säger författaren till lagförslaget, republikanen Jeff Wentworth, till AP.

"Vilda västern"

Motståndare säger att lagen kommer att göra campusområden mycket farligare – att vanliga konflikter över betyg, kärlek och studentkorridorgruff nu kan bli dödliga.

– Vi behöver ju inte elda på campus-Rambos, säger senatorn Rodney Ellis, en demokrat som röstade mot lagförslaget.

Jeff Wentworth säger att samma argument var uppe på bordet 1995, när Texas godkände lagen om dolda vapen.

– Motståndare sa att det skulle bli vilda västern, att det skulle spillas blod på gatorna. Inget av det hände, säger Wentworth.

Förbjudet förbjuda vapen

Lagen förbuder allmänna universitet i Texas att ha regler som förbjuder personer med vapenlicens att ha med sig sina pistoler i klassrum och föreläsningssalar. Däremot kan privata skolor förbjuda vapen.

Men senaten avslog flera förslag om att göra lagen frivillig på allmänna skolor och att skapa vapenfria studentkorridorer.

Det hela är dock inte helt klappat och klart ännu. Lagen måste slutgiltigt godkännas av både senaten och underhuset innan den kan träda i kraft den 1 juni.

Texas blir då den fjärde staten som tillåter studenter att bära vapen. Tidigare har Utah, Colorado och West Virginia infört lagen.