100 omhändertagna efter demonstrationen

Stämningen blev tumultartad – men tennismatchen körde i gång som planerat

MALMÖ/STOCKHOLM. Runt 6 000 personer demonstrerade i dag mot Davis Cup-matchen mellan Israel och Sverige.

När tåget nådde Baltiska hallen blev det tumult.

Färgbomber, gatstenar och smällare kastades mot polisen när demonstranter försökte ta sig in på stadion.

Drygt 100 demonstranter har omhändertagits och åtta har gripits.

Demonstrationståget avgick efter lunch från Stortorget klockan och nådde Stadionområdet och Baltiska Hallen strax innan två.

Arrangörerna lovade en fredlig demonstration utan våld, men polisen chansade inte utan satte in högsta beredskap med dryga 1 000 poliser, hästar och pansarbilar.

Och dagens demonstrationer började lugnt när tåget marscherade genom staden.

Tumult utbröt

Men när tåget närmade sig stadion hade folkmassan ökat till dryga 6 000 personer. Maskerade huliganer störde det fredliga tåget och började kasta färgbomber mot polisbilar, tände bengaliska eldar och kastade smällare, flaskor, raketer och gatstenar.

Framme vid stadion fick polisen hålla ett hundratals demonstranter ifrån sig när de försökte forcera polisens avspärrningar och sparkade blåljus av polisbilar. Stämningen blev tumultartad och arrangörerna och de fredliga delarna av demonstrationståget vädjade förgäves till huliganerna att sluta bråka.

– Snälla, kom tillbaka, ropade arrangörerna förgäves.

Poliser drog vapen

Strax efter klockan två började polisen, som då innan hållit sig passiva, att ringa in huliganerna. Vid ett tillfälle drog två poliser sina vapen.

– Någon kastade stor sten som gick i genom en ruta på bussen. Bussen evakuerades och två poliser drog i samband med det sina tjänstevapen. Men med tanke på den trängda situationen så var det inga konstigheter, säger Calle Persson på Skånepolisen.

Vid fyratiden hade området utanför stadion nästan helt tömts på folk och inne på stadion pågick tennismatchen som planerat.

– Vi gick in med en rätt stor styrka och nu har vi det under kontroll, säger Lars-Håkan Lindholm från Skånepolisen som är på plats vid stadion.

Strax innan fem på kvällen omhändertogs 91 demonstranter vid Dalaplan för störande av ordningen. Sammanlagt har demonstrationen resulterat i att dryga 100 demonstranter har omhändertagits och åtta har gripits för bland annat våldsamt motstånd och olaga intrång.

10 000 väntades – 6 000 kom

På plakaten bland de som under dagen gått i manifestationen stod det bland annat:

"Befria Palestina", "Stoppa blockaden av Gaza" och "Bojkotta Israel".

Några som fanns på plats var både organiserade nynazister och nätverket AFA, Antifascistisk aktion.

AFA marscherar under parollen ”Inget spelrum för Israel – det är vi som bestämmer!” och ett hundratals AFA-anhängare, maskerade med palestinasjalar och solglasögon, gick sist i tåget.

Är du på plats? Har du uppgifter, bilder eller video?
Publisert: