Regeringen tillsätter kriskommission om Nya Karolinska

avJonathan Jeppsson, Josefin Silverberg

Nya Karolinska-bygget blir föremål för statlig granskning.

Det meddelade regeringen i dag efter avslöjanden om skenande byggkostnader och höga konsulträkningar.

– Ulf Kristersson har bara suttit och tittat på, säger finansminister Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Regeringen tillsätter en kriskommission efter avslöjandena om sjukhuset Nya Karolinska i Solna.

Finansminister Magdalena Andersson och sjukvårdsminister Annika Strandhäll meddelade i dag på en pressträff i Rosenbad att man väljer att tillsätta en statlig utredning.

– Vi står med världens dyraste sjukhus. Som inte fungerar som det var avsett. Självklart måste vi se vad i den här processen som gått fel, säger Annika Strandhäll.

1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson
Socialminister Annika Strandhäll och finansminister Magdalena Andersson om Nya Karolinska i Solna.

Frågan om staten bör granska bygget och de skandaler som kantat bygget, bland annat anklagelser om jäv och kostnader som dragit iväg, togs upp senast i går under statsministerns frågestund i riksdagen.

– Moderaterna har valt att ignorera det här, så vi behöver agera från statens sida. Vi har ett ansvar att säkerställa att de här pengarna hamnar rätt, säger Magdalena Andersson.

Det är Stockholms läns landsting som har huvudansvaret för Nya Karolinska (NKS) och den situation som har uppstått med skenande byggkostnader, höga konsulträkningar och möjliga risker för patientsäkerheten.

Landstingsdirektören Irene Svenonius (M) beslutade nyligen att ta ett steg tillbaka när det gäller beslutet om att tillsätta en extern granskning av konsulttjänster kring NKS. Hon kan vara jävig, eftersom hennes man är chef för upphandlingsenheten på sjukhuset.

– Regeringen har under en längre tid följt utvecklingen på Nya Karolinska Solna. Vi har haft självklara förväntningar på att landstingsledningen ska hantera situationen, men under tidens gång har fler och fler avslöjanden om missförhållanden lyfts, säger Annika Strandhäll.