Operatör vill inte följa Ipred-lagen

avDavid Nannini Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Våra advokater anser att det här strider mot Europakonventionen”

Flera ljudboksförlag har begärt ut uppgifter om en IP-adress av internetoperatören Ephone med stöd av Ipred-lagen.

Men Ephone vill inte lämna ut uppgifterna och hänvisar till bland annat Europakonventionen. 

– Våra advokater anser att det här strider mot Europakonventionen om mänskliga fri- och rättigheter, säger Bo Wigstrand, vd för Ephone.

Ipred-lagen är bara drygt tre veckor gammal men har redan nu gett upphov till en rättslig strid mellan ett antal ljudboksförlag och en internetoperatör.

Förlagen Bonnier Audio, Earbooks, Norstedts förlagsgrupp, Piratförlaget och Storeside begärde med stöd av Ipredlagen den första april ut personuppgifter om en misstänkt fildelare av internetoperatören Ephone. Det är såvitt känt den första gången som Ipredlagen tillämpas.

”Strider mot lagar”

Ephone har nu skickat en 17-sidig inlaga till Solna tingsrätt där operatörens juridiska ombud gör gällande att ett utlämnande av uppgifterna bland annat ”strider mot den grundläggande rätten till skydd för privatlivet”.

Ephones juridiska ombud skriver också att ljudboksförlagen ”inte visat sannolika skäl för det av sökandena påstådda upphovsrättsintrånget”.

– Den här Ipredlagen strider mot väldigt många andra lagar. Och jag tror inte att våra kunder hade uppskattat om vi hade lagt oss platt fall och sagt: ”självklart, kom och hämta informationen”, säger Wigstrand.

Bo Wigstrand säger dock att företaget kommer att lämna ut uppgifterna om domstolen kräver det.

– Vi kan inte bryta mot vad domstolen kommer fram till. Vi ställer oss bakom lagar och förordningar, men det är också en rättighet vi har att ifrågasätta, och det är det vi har gjort, säger han.

Advokat Peter Danowsky, som företräder ljudboksförlagen i det aktuella fallet – och som företrädde skivbolagens branschorganisation Ifpi i den uppmärksammade Pirate Bay-rättegången – har nyligen fått Ephones inlaga på sitt bord när Aftonbladet ringer.

– Det som är relevant är lagens tillämpning – inte att vi har lagen. Allt det som verkar vara en politisk diskussion ligger utanför domstolens prövning, säger han.

”Klar bevisning”

– Det är väldigt bra tycker jag att de har svarat utförligt. Domstolen ska ha ett fullödigt underlag när de tar ställlning, säger han.

Peter Danowsky vill inte kommentera invändningen om att ljudboksförlagens begäran skulle strida mot Europakonventionen, men säger att den bevisning som förlagen presenterat är god.

– Bevisningen är väldigt klar och tydlig, så där känner jag mig säker på att det är visat att det är sannolika skäl för att upphovsrättsintrång pågår, säger han.

Ljudboksförlagen menar att 27 upphovsrättsskyddade verk – bland annat böcker av författare som Jan Guillou, Leif GW Persson och PO Enquist – fildelats via den aktuella IP-adressen.

Peter Danowsky vill i nuläget inte säga vad förlagen kommer att kräva för ersättning för den påstådda fildelningen.

– Först måste man veta vem som har den här IP-adressen, om det är ett företag eller en privatperson. Och så är det värt att veta vad det är för typ av person, om det är någon som gjort det i oförstånd, någon ungdom eller om det är någon som är äldre och vet vad den gör. Och så får man höra varför den här personen gjort det här, säger han.

– Sen, mot bakgrund av det, får man ta ställning till hur man går vidare, säger han.

Publicerad: