Nyheter

Tio år efter Columbine

Av: 

Sofia Ström

NYHETER

De dödade tolv elever och en lärare

I dag har det gått tio år sedan vi lamslogs av skolmassakern i Columbine – ändå verkar inte mycket ha förändrats.

Massmordet har följts av många fler tragedier på skolor, inte minst i Finland.

– Det kan hända i Sverige också, säger psykologiprofessor Sven Å Christianson.

Klockan var strax efter elva när Eric Harris, 18, och Dylan Klebold,17, klev in på Columbine high school, den 20 april 1999.

De var iklädda militärkläder och långa, svarta trenchcoats dolde vapnen och bomberna de bar med sig.

Drygt 45 minuter senare begick de självmord tillsammans. Då var tolv elever och en lärare döda.

Har kopierats

Columbine var en av de första skolmassakrerna – och en av de värsta. Den har kopierats över hela världen.

Men massakern hade kunnat sluta ännu värre. Harris och Klebold började sitt attentat med att placera två tidsinställda bomber i skolans matsal. Bomberna löste aldrig ut – hade de gjort det hade förmodligen ytterligare 500 personer dödats eller skadats.

I stället gick gärningsmännen till attack med avsågade gevär, molotovcocktails, rörbomber och knivar.

Rachel det första offret

Craig Scott, då 16, överlevde massakern. Hans syster Rachel, 17, gjorde det inte. Hon blev mördarnas första offer.

– Mitt liv förändrades den dagen. Det svåra kommer tillbaka, gång på gång, säger Craig Scott till Observer.

Först lät det som fyrverkerier utifrån korridoren. Inte förrän en lärare rusade in i biblioteket och skrek åt alla att gömma sig under borden så förstod Craig att något var fel på allvar.

Han och två mörkhyade vänner, Isaiah och Matthew, hade gömt sig tillsammans under ett bord när gärningsmännen bröt sig in i biblioteket.

Som i en film

– De skrek svordomar, hånade elever som om de var med i en film. De skrattade. De hade roligt när de gjorde det. De kom fram till min vän Isaiah och började kalla honom rasistiska öknamn. Det var det sista han hörde innan han dog.

Craig blir tyst.

–Och det sista han sa var "Jag vill till mamma".

Craig överlevde mirakulöst skottsalvorna, han lämnades mellan liken av sina två vänner. Deras blod pumpade över hans skjorta.

Satsa på eleverna

Tio år har gått sedan Columbine. Politiker och skolledare i USA har plöjt ner över tio miljoner dollar på att förhindra att tragedierna upprepas gång på gång.

– Skolorna är inte mycket säkrare i dag, säger Rick Phillips, vd för Community Matters, en icke-vinstdrivande organisation som arbetar för att förebygga skolvåld. Enligt en rapport som de tagit fram finns "väldigt lite bevis på en positiv förändring".

Skolorna har satsat på metalldetektorer, krisplaner, vakter och övervakningsplaner – men väldigt lite på eleverna och miljön i skolan.

– Om du vill få ett slut på våldet så fokusera inte bara på att få bort vapnen ur skolan. Förändra miljön så att eleverna inte vill ta med vapen till skolan, säger Phillips, till Dallas News.

Kan hända i Sverige

Psykologiprofessor Sven Å Christianson är inne på samma spår. Han skriver för närvarande en bok om serie- och massmördare.

– Jag ser ingen anledning till varför detta inte skulle kunna hända i Sverige, säger han.

– Men vi har kanske ett bättre socialt skyddsnät för de här individerna, än på många andra håll i världen.

Christiansson säger att gemensamt för gärningsmännen vid liknande massmord är att de känner sig misslyckade, avvisade och otillräckliga. Och att de spektakulära morden blir ett sätt för dem att bli odödliga, att visa att de inte är "nobodys", samtidigt som de får utlopp för sitt hat och hämnas.

Han säger att vapentillgången också spelar in.

– Jag har fått brev från ungdomar som skriver att "jag tänkte göra samma sak, men jag fick inte tag i vapnen".

Hur kan vi förhindra att en skolmassaker inträffar i Sverige?

– Genom att se och komma nära de ungdomar som glider ur de sociala ramarna. Det handlar oftast inte om dem som är utagerande och hörs och märks. Vi måste prioritera och fånga upp dem som i tysthet hamnar utanför.

Fler skolmassakrer i spåren av Columbine

I mars 2009 i Winnenden, Tyskland, dödade 17-åriga Tim Kretschmer 15 personer innan han sköt sig själv på Albertsville Realschule.

I september 2008 mördades nio elever och en lärare i en yrkesskola i Kauhajoki i finländska Österbotten innan den 22-årige gärningsmannen tog sitt liv.

Ett år tidigare dödades åtta människor på Jokela-skolan i Tusby i Finland. Den 18-årige gärningsmannen begick självmord. Liksom mördaren i Kauhajoki hade 18-åringen exponerat sin vapenfixering på internetforum.

Europas värsta skolmassaker inträffade i Gutenberggymnasiet i tyska Erfurt i april 2002. En 19-åring mördade tolv lärare, två elever, en sekreterare och en polis innan han sköt sig själv.

I USA i april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech och tog sedan sitt liv.

I oktober 2006 sköt en man ihjäl fem skolflickor i ett Amish-samhälle i Pennsylvania i USA. Mannen tog sitt liv.

I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.

I Kina högg en 21-årig man ihjäl nio elever i en internatskola i Henan i november 2004. Mannen fick dödsstraff och avrättades.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: